Sud donio odluku: Mascom mora povuči iz prodaje izdanja grupe EKV

0
Radiosarajevo.ba
Sud donio odluku: Mascom mora povuči iz prodaje izdanja grupe EKV
Foto: Arhiv / Ekatarina velika

Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom mjerom daljnju prodaju i oglašavanje Mascomovih LP i CD izdanja grupe Ekatarina velika: „Dum Dum“, „Neko nas posmatra“, „Samo par godina za nas“, „Iznad grada“ i „Krug“. Kompanija Mascom je dužna da u roku od osam dan povuče navedena izdanja iz prodaje pod prijetnjom novčane kazne od 500.000 dinara.

Sud je odredio ove mjere radi obezbjeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je Mascom izdao i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom djelu.

Podsjećamo da se još od 2015. godine vlasnik kompanije Mascom bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od posljednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikad nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke).

Preminuo 5. novembra 1994. godine - undefined

Foto: Facebook / Goranka Matić: Preminuo 5. novembra 1994. godine

Mascom od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija Mascom i Tin Drum vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS.

Iako je ovo rješenje o privremenoj mjeri samo dio dugog pravnog procesa koji Zadužbinu Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije Mascom, ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde i nadamo se da će sud i svojim daljnjim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije