Spike Lee i Denzel Washington snimaju remake kultnog Kurosawinog filma

0
Radiosarajevo.ba
Spike Lee i Denzel Washington snimaju remake kultnog Kurosawinog filma
Foto: IMDb / Denzel Washington i Spike Lee

Glumac Denzel Washington i reditelj Spike Lee planiraju novi zajednički projekt, remake filma Veliki i mali (High and Low) legendarnog japanskog redatelja Akire Kurosawe, piše Variety.

Ovaj film, koji je originalno bio objavljen 1963. godine, smatra se Kurosawinim remek-djelom, a do danas je ostao jedan od najpoznatijih filmova njegove karijere. Iste godine kada je objavljen, film je bio prikazan u konkurenciji festivala u Veneziji, a godinu kasnije nominiran je i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja.

U novom remakeu, Washington će igrati glavnu ulogu, dok će Lee biti zadužen za režiju.

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Radnja filma temelji se na romanu King’s Ransom Eda McBaina, koji je bio inspiracija i za originalni film. Pravog imena Salvatore Albert Lombino, McBain je bio i scenarist (napisao je Hitchcockove Ptice), a kao pisac bio je poznat i pod svojim drugim psudonimom Evan Hunter, koji ga je pogurao prema svjetskoj slavi nakon serije kriminalističkih romana o detektivu Steveu Carelli.

Priča prati bogatog poslovnog čovjeka – šefa u velikoj japanskoj firmi za proizvodnju cipela – čija se porodica nađe u dramatičnoj situaciji nakon što mu sin bude otet. Sredovječni poslovnjak Kingo Gondo, koji upravo u tim trenucima u životu želi preuzeti čitavu firmu u kojoj radi, dobiva i poruku od otmičara da će mu sin biti vraćen uz otkupninu od 30 miliona jena. Taj događaj pokreće niz moralnih dilema, a radnja se dodatno komplicira kada Kingo Gondo shvati da je umjesto njegovog sina Juna – zabunom otet mladi Shinichi, jedini sin Gondovog vozača, udovca Aokija.

Podsjetimo, Lee i Washington su već uspješno sarađivali na filmovima Mo’ Better Blues, Malcolm X, He Got Game i Inside Man.

Film producira A24 – koji je zaslužan za mnoge filmske hitove kao što su Moonlight, Lady Bird, Everything Everywhere All At Once, Hereditary, Midsommar, The Lobster – te Escape Artists i Mandalay Pictures, a scenarij su napisali Alan Fox i Spike Lee.

Streaming servis koji je otkupio film jeste Apple TV+.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije