Skrivena značenja kostima u seriji Bridgerton

0
Radiosarajevo.ba
Skrivena značenja kostima u seriji  Bridgerton
Foto: Netflix / Bridgerton

Netflixova nova originalna serija Bridgerton puna je tmurnih radnji, hirovitih likova, uzbudljivih tračeva i senzacionalne mode.

Serija koja je adaptirana iz bestselera Julije Quinn prati društvenu sezonu u Regency Londonu, a do sada je pratilo više od 63 miliona gledalaca.

U produkciji Shondalanda, tvorca Chris Van Dusena, publika je oduševljena kostimografijom.

Bridgertons_Netflix_8 - undefined

Foto: Netflix

Bridgerton ne imitira tačan izbor odjeće i stila Regency Londona 1813. godine. Umjesto toga, kostimografkinja Ellen Mirojnick se pozvala na palete boja, fantazije i obrise iz 1950-ih i 1960-ih, navodi Vogue.

Na kraju sezone dizajnirano je i kreirano više od 7.500 kostima, od kojih mnogi imaju skrivena značenja.

Tokom sezone publika se upoznaje s različitim porodicama i njihovim stilovima.

Bridgertons_Netflix_3 - undefined

Foto: Netflix

Na kraju sezone postalo je jasno da svaka porodica ima svoj pristup modi i bojama, kako je primijetila Insiderova reporterka za zabavu Claudia Willen.

Odabir boja bio je namjeran, a nijanse koje porodice nose otkrivaju skrivene stvari o svakoj porodici.

U gotovo svakoj epizodi Bridgertonovi su primijećeni u prigušenim bojama.

Puno je blijedo plavih, zelenih i srebrnih boja, zajedno s blijedo ružičastom Eloise Bridgerton (glumi je Claudia Jessie).

Bridgertons_Netflix_2 - undefined

Foto: Netflix

"Oni su istaknuta porodica u društvenoj sezoni, pa smo željeli da njihova paleta boja bude puderasta - ove blijedoplave, srebrne i zelene boje poput šapata u bojama", rekao je Mirojnick za Vogue iz Bridgertonsa.

Ove blijede boje simboliziraju porodičnu klasu i položaj.

Uz to, dizajner produkcije Will Hughes-Jones rekao je za Southern Living da je najčešće plava boja koju nose Bridgertoni Wedgwood Blue.

Ova nijansa plave boje bila je uobičajena u engleskom finom porculanu u to vrijeme i ističe pojam klase.

Kao što je Willen ranije izjavio za Insider, paleta boja porodice Hastings je crvena i zlatna, što je opisano u Quinnovoj knjizi Vojvoda i ja.

Ovaj mali detalj prenesen je u seriju, gdje gledaoci često vide Simona Basseta (kojeg glumi Regé-Jean Page) u ovim kraljevskim bojama.

Bridgertons_Netflix_4 - undefined

Foto: Netflix

Simon je takođe primijećen u mnogim tamnim bojama, što bi takođe moglo simbolizirati njegovu problematičnu prošlost.

Kada su Daphne Bridgerton (glumi je Phoebe Dynevor) i Simon i službeno se vjenčali, Daphne počinje nositi ljubičaste nijanse.

Ovaj pomak u boji simbolizira pomak koji ona doživljava u stvarnom životu. Mešanjem plave (njena stara boja) sa crvenom (Simonova boja), ona dobija ljubičastu.

Boja ukazuje na to da polako zasniva vlastitu porodicu.

Bridgertons_Netflix_5 - undefined

Foto: Netflix

Mirojnick je za Vogue rekla da je tokom snimanja namjerno koristila otvorene dekoltee za razliku od haljina ravnih linija ili visokih vrata.

Ova je odluka donesena kako bi likovima pomogla da izgledaju seksi, zabavno i zaigrano.

"Posvetili smo veliku pažnju iskopčanim izrezima i tome kako pristaju na poprsje, za razliku od ravne linije koja vam ne dozvoljava da vidite tijelo", rekao je Mirojnick za Vogue. "Ova serija je seksi, zabavna i daleko pristupačnija od prosječne drame konzervativnog perioda, a važno je da otvorenost dekoltea to odražava."

Bridgertons_Netflix_6 - undefined

Foto: Netflix

U četvrtoj epizodi Daphne nosi blistavu ogrlicu koju joj je darovao princ Friedrich (glumi je Freddie Stroma).Na balu je Daphne primijećena kako istrčava u vrt obasjan mjesečinom gdje kida ogrlicu.

Vojvoda od Hastingsa, Simon, upoznaje je vani gdje se dogodi skandal.

Korisnik Reddita Society101 primijetio je namjerno uklanjanje ogrlice. Ogrlica se više nikad ne spominje, ali simbolizira princa Friedricha. Uklanjanje nakita nagovještava kraj njihove veze.

"Postalo je jasno da je ogrlica predstavljala samog princa, izuzetno vrijedan poklon koji je bačen u stranu bez ikakvog drugog razloga, osim što nije odgovarao Daphne bez obzira na ljepotu", napisalo je Society101.

Bridgertons_Netflix_7 - undefined

Foto: Netflix

U trećoj epizodi, kraljica Charlotte, koju glumi Golda Rosheuvel, posjavljuje se sa ogromnom "afro" frizurom.

Ova frizura namjerno je odabrana da simbolizira porijeklo kraljice Charlotte, jer istoričari vjeruju da je bila prva kraljica mješovite rase u Engleskoj, navodi za Insider Willen.

Bridgerton_Netflix_11 - undefined

Foto: Netflix

Serija ne objašnjava kako je Edmund Bridgerton umro, ali prema Quinnovim romanima Edmund je umro od uboda pčele.

Serija je puna referenci o pčelama, koja radnju ponavlja, s početnim i završnim scenama fiksiranim na insektu.

Još jedno ponavljanje motiva pčele nalazi se na kostimima Benedikta Bridgertona. Benedikta (glumi ga Luke Thompson), ima vezene pčele na kaputu i ovratniku.

Ovaj detalj o pčelama je poveznica između oca i sina.

Bridgertons_Netflix_9 - undefined

Foto: Netflix

Penelope (glumi je Nicola Coughlan) gotovo je uvijek uočena u žarko žutoj boji.

Iako Penelope priznaje da joj se ni boja ne sviđa, jarka nijansa nudi mnogo šire objašnjenje karaktera lika.

Prvo, žuta se često povezuje s vedrinom, optimizmom i toplinom,čini se da sve stvari utjelovljuje Penelope kad je prvi put upoznamo.

Bridgertons_Netflix_10 - undefined

Foto: Netflix

Njena ljubaznost prema Marini Thomspon (glumi je Ruby Barker) kada su je ostali Featheringtoni nezadovoljno prihvatili samo je jedan od mnogih primjera pozitivnosti Penelope.

Žuta boja takođe znači oprez. To je znak da likovi i publika trebaju biti oprezni prema Penelope.

Kada serija otkriva ko je Lady Whistledown, očito je da su ostali likovi trebali biti oprezni u onome što su govorili i rekli Penelope tokom cijele serije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije