Sjećate se lika Jar Jar Binksa iz Star Warsa? Evo informacija o glumcu koji ga je utjelovio

0
Radioasarajevo.ba
Sjećate se lika Jar Jar Binksa iz Star Warsa? Evo informacija o glumcu koji ga je utjelovio
Foto: Screenshot/You Tube / Jar Jar Binks

U univerzumu Star Warsa, lik Jar Jar Binksa nije bio nešto omiljen u javnosti. 

Kada se prvi put pojavio 1999. godine u Star Wars-u, javnost je reagovala poprilično agresivno.

Iako je Jar Jar bio dio filmske historije kao prvi lik u igranom filmu koji je kreiran pomoću tehnologije snimanja pokreta, fanovi se nisu zagrijali za njega.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

To je posebno teško pogodilo glumca koji je posudio glas Jar Jaru, Ahmeda Besta.

Zapravo, ciljano uznemiravanje koje je uslijedilo nakon premijere filma spriječilo ga je da radi neko vrijeme nakon toga. Govoreći za People, Best se prisjetio: "Svi su došli za mene. Ja sam prva osoba koja je radila ovakav posao, ali bio sam i prvi crnac, crni muškarac."

Iako je Phantom Menace bio veliki hit koji je zaradio preko milijardu dolara na blagajnama, Best kaže da je bio izopšten u Hollywoodu.

Best, sada u 50-im godinama, turneji je s plesnom grupom Stomp 1997. godine kada mu je ponuđena audicija.

Jednom kad je bio odabran, postao je fizička i glasovna uloga.

Za fizički dio, Best je modelirao Jar Jarove pokrete prema Busteru Keatonu i Jackie Chanu.

Kada je došlo vrijeme da odradi glas na probi za stolom sa kolegama Liamom Neesonom, Natalie Portman i Ewanom McGregorom, Best je osjećao određenu tjeskobu.

Prisjeća se: "Ovo je prvi put da ću raditi Jar Jarov glas pred ljudima. I da budem iskren, nisam znao hoću li to učiniti na toj probi ili ne. Bio sam kao, 'Možda ću, možda neću'. I dok čitam, kako prolaze prve stranice, u glavi mi je, 'Da li da radim ovaj glas? Da li da ne radim ovaj glas? Šta da radim?'"

Srećom, dobro je prihvaćen.

"Liam ima ovaj divno rezonantni irski, Mid-Atlantski glas koji će vas jednostavno otopiti," rekao je Best. Znate li šta govorim? Tako da sam bio kao, 'Svi zvuče tako dobro. Hoću li raditi ovaj glas ili ne? I onda vidim kako se ime lika pojavljuje i pomislio sam, 'Dosta mi je.' I jednostavno sam to uradio. I svi u prostoriji su poludjeli zbog toga. Tako da sam bio kao, 'OK, u redu. Izdržao sam to. Sada trebam biti ovdje.

Međutim, negativne reakcije prema njegovom liku bile su intenzivne, a Best to smatra prvim klasičnim slučajem cyber zlostavljanja.

Osvrćući se na kritike, glumac je rekao: "Stvarno nije bilo lako. Bio sam vrlo mlad. Imao sam 26 godina. Teško je imati ideju da ono za šta ste cijeli život radili, konačno to dobijete i konačno ste u velikim ligama. I onda odjednom ljudi vam podmetnu nogu. I bio sam kao, 'Šta se sada dešava?'

Moja karijera je počela i završila se. Nisam znao šta da radim, i nažalost, zaista nije bilo nikoga ko bi mi mogao pomoći, jer je to bila tako jedinstvena situacija; nikada se prije nije dogodilo u historiji." U godinama koje su uslijedile nakon premijere filma, Best je imao problema da dobije posao u Hollywoodu i razmišljao je o tome da oduzme svoj život.

Sada je Best na boljem mjestu i radi kao predavač na USC-u i otac je 15-godišnjeg sina. I prošle godine, čak se i vratio u franšizu Star Warsa, glumeći u seriji The Mandalorian na Disney+ platformi, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije