Sjećanje na Mehu Puzića: 16 godina od smrti velikana sevdalinke

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Mehu Puzića: 16 godina od smrti velikana sevdalinke
FOTO: Arhiv / Meho Puzić

Meho Puzić, poznati interpretator sevdalinke, umro je na današnji dan 2007. godine.

Rođen je u Odžaku 24. jula 1937. godine. Djetinstvo je proveo u rodnom gradu, gdje se školovao, uporedo se bavio društveno političkim radom kao predsjednik omladine i bio je član kulturno-umjetničkog društva "Posavina".

Oženio se 1962. godine i započeo muzičku karijeru položivši audiciju na Radio Sarajevu, gdje je jedini bio primljen od ukupno 54 kandidata. 

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Poslije dvogodišnje korepeticije sa profesorom Nevželom, 1. maja 1964. godine prvi put je zapjevao i snimio četiri arhivske pjesme. Tada je dobio "zeleno" svjetlo za snimanje prve singl ploče sa 4 pjesme (Mehmeda majka budila, Platno bijeli Sarajka djevojka...). Ova ploča je u kratkom roku prodata u 100.000 primjeraka, što je bila rijetkost na prostorima bivše Jugoslavije.

Nakon toga slijede festivali: "Ilidžanski" 1966. godine gdje je bio pobjednik i dobitnik prve nagrade publike i stručnog žirija, zatim slijedi "Festival 1968" gdje je nastupajući u 40 gradova Jugoslavije podijelio pojedu sa Lepom Lukić

Na brojim festivalima bio je nosilac svih mogućih nagrada, priznanja i plaketa, među kojima je najznačajnije "Estradna nagrada Bosne i Hercegovine" 1980. godine. 

Obišao je sve kontinente, a njegovo ime je posebno ispisano u sidnejskoj "Operi" u Australiji. U toku cijele svoje muzičke karijere posebno je njegovao tradicionalnu, izvornu, bosansku pjesmu - sevdalinku, a njegove interpretacije se i danas čuvaju kao trajno muzičko blago. 

Umro je 25. juna 2007. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije