Sjećanje na kraljicu narodne muzike: Jedinstveni glas Silvane Armenulić i danas pamtimo

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na kraljicu narodne muzike: Jedinstveni glas Silvane Armenulić i danas pamtimo
Foto: Instagram / Silvana Armenulić

Zilha Barjaktarović, poznatija kao Silvana Armenulić, rođena je 1939. godine u Doboju. Prema mišljenju mnogih, bila je najbolja pjevačica novokomponovane muzike, ali i sjajna izvođačica sevdalinki.

Njene pjesme koje je otpjevala i snimila prije četrdesetak i više godina i danas se radu slušaju širom Balkana. 

Ovako je izgledao smrskani automobil u kojem je poginula Silvana Armenulić

Ovako je izgledao smrskani automobil u kojem je poginula Silvana Armenulić

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nezgodi na autoputu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari, nakon povrtka sa nastupa u Požarevcu.

Rođena je kao Zilha Bajraktarević, ali za svoje umjetničko ime uzela je internacionalno ime Silvana, inspirirana Silvanom Mangano, poznatom talijanskom glumicom i raskošnom rimskom ljepoticom, suprugom Dina De Laurentiisa, za koju se govorilo da je ljubavnica Marcella Mastroiannija.

Njena prva snimljena pjesma je "Nad izvorom vrba se nadvila", a nakon toga redali su se hitovi "Cigane, sviraj, sviraj", "Rane moje", "Srce gori jer te voli", "Sama sam".

Ali pjesma "Šta će mi život", koju je za nju napisao i komponovao Toma Zdravković 1969. godine, iz korijena je promijenila njenu karijeru i zahvaljujući njoj dospjela je među najveće zvijezde tadašnje narodne muzike. Pjesmu je otpjevala u televizijskoj seriji "Ljubav na seoski način", nakon čega je postala veliki hit, a istoimena ploča prodata je tada u nevjerovatnih 300.000 primjeraka.

Silvana je bila vlasnica brojnih zlatnih i srebrnih ploča sa tiražima kakvi se danas ne mogu ni zamisliti, sa brojnim duetima sa izvođačima širom bivše Jugoslavije, poput Aleksandra Trandafilovića, Cuneta Gojkovića, Arsena Dedića, Slavka Perovića.

A glumila je i u nekoliko filmova i serija gdje je uglavnom tumačila uloge pjevačice.

Muzičku divu 60-tih i 70-tih godina, pored raskošnog glasa, odlikovali su ljepota, karizma i neodoljiv šarm, a svojom interpretacijom i stilom oblačenja zadala je nove standarde na estradi.

Njen život tragično je prekinut 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu Beograd - Niš, kod mjesta Kolari, prilikom povratka sa koncerta u Aleksandrovcu. Zajedno sa njom nastradali su i njena sestra Mirjana Bajraktarević i violinista Rade Jašarević.

Poslušajte pjesmu zbog koje Silvanu nikada nećemo zaboraviti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije