Serija "Šutnja" uskoro na platformi HBO Max

1
Radiosarajevo.ba
Serija "Šutnja" uskoro na platformi HBO Max
Foto: Serija Šutnja / Već je doživjela veliki uspjeh

Nova hrvatsko-ukrajinska kriminalistička serija Šutnja imat će premijeru 12. aprila na HBO Max streaming platformi, kada u ponudu stiže svih šest epizoda.

Serija donosi potresnu priču o trgovini ljudima preko granica istočne Europe, nastalu prema romanima Drage Hedla, a u režiji Dalibora Matanića.

Jedna se djevojka utopila, druga je umrla od predoziranja drogom, a za glavnog osumnjičenog za ove smrti ispostavlja se da je nevin – i također mrtav. Dok se detektiv Vladimir i reporter Stribor bore s rješavanjem ovih ubistava u Hrvatskoj, u Kijevu nestaje nećakinja ukrajinske filantropkinje Olge. Njen suprug Ivan Hrvatić, jedan od najutjecajnijih ljudi u Osijeku, obvezuje se pomoći istrazi. No, nestala djevojka pronađena je mrtva u Osijeku, a ne u Kijevu. Ona je sada već treća žrtva. Čini se kao da u Hrvatskoj operira serijski ubojica. Vladimir, Stribor i Olga na kraju će doći do istine, ali ne prije nego što svako od njih za to plati visoku cijenu.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Serija Šutnja nastala je prema romanima "Izborna šutnja", "Ispovjedna tajna" i "Kijevska piletina" književnika i novinara Drage Hedla. Scenarij je napisao Marjan Alčevski (autor prve regionalne HBO Europe serije Uspjeh), producenti su Miodrag Sila i Nebojša Taraba, a režiju potpisuje Dalibor Matanić.

Treba istaknuti i bh. doprinos ovoj seriji: Kolorizaciju i špicu za ovu seriju radila je agencija Fabrika iz Sarajeva.

U seriji glume poznata ukrajinska glumica Ksenija Mišina, Goran Bogdan, Darko Milas, Sandra Lončarić, Leon Lučev, Zlatko Burić, Tihana Lazović i brojni drugi.

Serija je nastala u saradnji HRT-a i produkcijske kuće Drugi plan te u koprodukciji s Beta Filmom i javnim servisom ZDF/Arte, Star Mediom i streaming servisom OLL.TV. Prva sezona snimana je od marta do juna 2021. na lokacijama u Zagrebu, Osijeku i Kijevu, piše havc.

"HBO je među prvima otvorio vrata svijeta televizijskim serijama, dokumentarnim i igranim filmovima iz središnje i istočne Europe i pružio priliku lokalnim kreativcima da se predstave međunarodnoj publici. Izuzetno smo ponosni što po drugi put izlazimo pred publiku HBO-a, odnosno HBO Maxa. Prvi put je to bilo u sklopu zajedničkog rada na dramskoj seriji ’Uspjeh’, a sada nam je ukazana velika čast da predstavimo i svoju novu seriju ’Šutnja’. Dramska serija ’Šutnja’ do sada je predstavljena gledaocima u Ukrajini i Hrvatskoj i izazvala nepodijeljeno dobre reakcije i gledatelja i kritike. Također, ušla je u selekcije nekih od najprestižnijih međunarodnih festivala poput Berlinale Series i Series Manie", izjavio je Nebojša Taraba iz Drugog plana uoči premijere serije na HBO Maxu.

"Bitno nam je da imamo tako jakog globalnog partnera kao što je HBO Max koji može snažno prenijeti svijetu našu poruku o borbi dobra protiv zla, na kojoj se zasniva radnja ’Šutnje’," nadodao je redatelj Dalibor Matanić koji će se ovim povodom naći i u ulozi gostujućeg urednika za HBO Max. Na platformi će predstaviti kolekciju filmova i serija po osobnom izboru, a među preporukama se nalaze nagrađivane HBO serije Euforija i Nasljeđe, kultni filmovi Paklena narandža i Vječni sjaj nepobjedivog uma, kao i brojni drugi naslovi dostupni na HBO Max platformi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije