Prvi predstavnik BiH ogorčen: Tragično je da BiH ne učestvuje na Eurosongu

10
Radiosarajevo.ba
Prvi predstavnik BiH ogorčen: Tragično je da BiH ne učestvuje na Eurosongu
Radiosarajevo.ba / Fazla sa pjesmom "Sva bol svijeta"

Večeras se održava Eurosong. U prvoj polufinalnoj večeri nastupaju predstavnici 16 zemalja. Osim nama susjedne Hrvatske, večeras nastupaju i Litvavnija, Slovenija, Rusija, Švedska, Australija, Sjeverna Makedonija, Irska, Kipar, Norveška, Belgija, Izrael, Rumunjska, Azerbajdžan, Ukrajina i Malta. U finale će se plasirati desetoro najbolje ocijenjenih natjecatelja.

Nažalost, među njima ni ovaj put nema Bosne i Hercegovine.

Naše zemlje među učesnicima Eurosonga nema od 2013. (uz prekid 2016.), pa sve do ove godine. Po svemu sudeći će se to nastaviti i dalje jer BHRT godinama duguje milionske iznose EBU-u, a nema ni političke volje da se taj problem riješi.

A kako učešće zemlje svake godine košta dodatno između 250 i 300 hiljada eura, najlakše je, očito, da se zemlja uopće ne pojavljuje na smotri za najbolju pjesmu Europe. Pri tome se ova manifestacija minimiziran, iako na njoj uzimaju učešće ne samo zemlje regije, već i jedna Švedska, Norveška, Australija, Izrael...

Tako naravno nije bilo ni ratne 1993. godine kada je bosanskohercegovački tim ispisao historiju nastupom sa pjesmom "Sva bol svijeta". Tada je međunarodnoj javnosti upućena snažna poruka iz zemlje na koju je izvršena agresija, i čiji građani su tih mjeseci nemilice ubijani, a glavni grad držan pod opsadom. Tada se znala vrijednost predstavljanja zemlje na jednoj takvoj manifesaciji.

Zadnjeg dana jula 1993. godine prokopan je Tunel spasa (DB) koji je Sarajlijama vratio nadu da će sutra biti bolje.

Mjesec i po prije toga, bh. delegacija otputovala je u Irsku, na takmičenje za najbolju pjesmu Eurovizije. Bilo je to prvo evropsko takmičenje na kojem je nastupala nezavisna Bosna i Hercegovina.

Delegacija na čelu sa izvođačem Muhamedom Fazlagićem Fazlom Sarajevo je napustila na tada jedini mogući način – pretrčavanjem preko aerodromske piste, i to noću. Bh. delegaciju su, osim Fazlagića, činili Edina Salkanović, Erliha Hadžović, Amir Bjelanović, Enver Milišić i Izo Kolečić.

Nepunih 28 godina kasnije Fazlagić se za Radiosarajevo.ba prisjeća kako je to takmičenje imalo posebnu simboliku.

"U doba kada vam susjedi i komšije govore da ne postojite, nama je bilo važno da kažemo i pokažemo da itekako postojimo. Bosnavizija, na kojoj je odrana pjesma koja će predstavljati zemlju, urađena je uz krajnje napore u podrumu zgrade televizije! Hladan studio, nedostatak svega, ali puno kreativnih ljudi i fantastičnih pjesama. Učešće pokojnog Davorina Popovića, rahmetli Ede Mulahalilovića, grupe "KOD", Žere, Alme Čardžić i drugih je, svakako, toj Bosnaviziji dalo poseban kvalitet", kaže Fazla.

Fazla se na Bosnaviziji pojavio s pjesmom Dine Merlina i Fahrudina Pecikoze "Sva bol svijeta". Prisjeća se da su njihova autorska reputacija i kvalitet pjesme sigurno prevagnuli da pjesma pobijedi na u konkurenciji 12 finalnih numera.

"Kad smo već pobijedili morali smo i otići", šali se Fazla.

Kaže da trčanje preko piste nije predstavljalo nikakav problem, ali ono mnogo govori o želji i ogromnoj volji da se predstavi naša zemlja i u tako nemogućim uslovima.

"Pretrčali smo pistu, pješke smo išli preko Igmana, a onda smo vozeći se raznim prevozni sredstvima stigli do Ljubljane. Tu smo se kvalifikovali za Irsku, ostalo je već svima dobro poznato", dodao je.

Iz njegovog ugla je neshvatljiva odluka da već godinama naša zemlja ne učestvuje na Eurosong.

"Danas, 28 godina nakon tih događaja 1993. godine moja država već petu godinu zaredom apstinira od tako velikog takmičenja! Ne voljom svojih građana, nego voljom dva politička subjekta koji odlučuju o finansiranju državnih institucija, između ostalih i BHRT. Naravno, radi se o HDZ I SNSD. Ne žele da finansiraju ništa sto nosi i promoviše ime BiH. Meni je tragično da ne koristimo priliku da oči Evrope, Australije, a u posljednjih par godina i Amerike, nisu fokusirane i na BiH u jednom pozitivnom svjetlu barem te četiri minute. Šteta velika za promociju naše zemlje", zaključio je Fazlagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije