Preminuo producent koji je otkrio Madonnu i bendove Talking Heads i The Ramones

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo producent koji je otkrio Madonnu i bendove Talking Heads i The Ramones
Foto: Wire Image / Seymour Stein i Madonna

Muzički producent Seymour Stein preminuo je u 81. godini života nakon duge bitke s rakom, piše Variety.

Stein je bio suosnivač diskografske kuće 'Sire Records' te nekadašnji potpredsjednik diskografske kuće Warner Bros. Records. Ipak, najpoznatiji je tome što je otkrio pop-kraljicu Madonnu, ali i bendove Talking Heads i The Ramones, prenosi Net.hr.

Stein je rođen u Brooklynu 1942. godine, a muzikom se počeo baviti još za vrijeme srednje škole.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Sire je izdavao rani rad blues-rock grupe Fleetwood Mac te nizozemskog art rock benda Focus. Ipak, 1975. godine počinje raditi s kultnim Ramonesima. Navodno su ga očarali "energijom i imidžem". No, najveće otkriće ovog muzičkog mogula ipak je pop kraljica - Madonna.

U vrijeme kada ju je Stein otkrio, bila nepoznata izvođačica koja je nastupala po manhattanskim klubovima.

"Seymourov muzički ukus je uvijek nekoliko godina ispred onoga drugih ljudi", rekao je bivši menadžer grupe Talking Heads Gary Kurfirst prilikom Steinova ulaska u Kuću slavnih (Rock and Roll Hall of Fame).

"Odrastala sam okružena muzikom. Moje odrastanje nije bilo najkonvencionalnije, no svoj život i odnos s ocem ne bih mijenjala ni za što. On je bio brižan djed koji je uživao u svakom trenutku provedenom sa svojim trima unukama (…) Veoma sam zahvalna na svakoj minuti koju je naša obitelj provela s njim te na činjenici da je muzika koju je dao svijetu na pozitivan način utjecala na živote velikog broja ljudi", poručila je Mandy Stein, kčerka Steina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije