Preminuo je slavni glumac Sidney Poitier

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo je slavni glumac Sidney Poitier
Foto: EPA-EFE / Sidney Poitier

Sidney Poitier, legendarni glumac i prva prava crna holivudska zvijezda, umro je u dobi od 94 godine, objavio je zamjenik premijera Bahama, zemlje u kojoj je glumac odrastao.

"Izgubili smo ikonu, heroja, mentora, borca, nacionalno blago", napisao je Chester Cooper na Facebooku.

Nije objavio od čega je Poitiers umro.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Poitier je pobijedio siromaštvo na Bahamima i ublažio svoj otočki naglasak kako bi se popeo na vrh svoje profesije u vrijeme kada su glavne uloge crnih glumaca bile rijetke. Osvojio je Oscara za film Lilies of the Field iz 1963. u kojem je glumio lutajućeg radnika koji pomaže grupi bijelih časnih sestara izgraditi kapelicu.

Mnogi od njegovih najpoznatijih filmova istraživali su rasne napetosti dok su se Amerikanci borili s društvenim promjenama koje je izazvao pokret za građanska prava.

Godine 1967. pojavio se kao detektiv iz Philadelphije koji se bori protiv netrpeljivosti u malom gradu Mississippi u filmu U vrelini noći ili ljekar koji osvaja skeptične roditelje svoje bijele zaručnice u filmu Pogodi ko dolazi na večeru.

Poitierovi filmovi su se borili za distribuciju na jugu, a njegov izbor uloga bio je ograničen na ono što će proizvoditi studiji koje su vodili bijelci, piše CNN. Rasni tabui, na primjer, često su mu onemogućili romantične scene. No, njegove dostojanstvene uloge pomogle su publici 1950-ih i 1960-ih zamisliti crnce ne samo kao sluge, već i kao ljekare, učitelje i detektive.

"To je bila ogromna odgovornost", rekao je Poitier Oprah Winfrey 2000. "I prihvatio sam je, i živio sam na način koji je pokazao kako poštujem tu odgovornost. Morao sam. Da bi drugi došli iza mene, bilo je određene stvari koje sam morao učiniti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije