Preminula pjevačica Helen Reddy, poznata po hitu “I Am Woman”

Radiosarajevo.ba
Preminula pjevačica Helen Reddy, poznata po hitu “I Am Woman”
Screenshot / Helen Reddy

Australska pjevačica Helen Reddy, koja se proslavila feminističkom himnom I Am Woman, umrla je u Los Angelesu u dobi od 78 godina, objavila je u srijedu njena porodica.

“Bila je divna majka, baka, istinski izvanredna žena”, napisala su njena djeca Traci i Jordan na službenoj stranici pjevačice.

Reddy je prva Australka koja je osvojila nagradu Grammy za svoj hit I Am Woman objavljen 1971.

U prigodnom govoru kada je primala nagradu 1973. zahvalila je Bogu o kojem je govorila u ženskom rodu rekavši “jer Ona čini sve mogućim”.

Riječi pjesme “Ja sam žena, čuj me kako ričem”, poslužile su kao krik na feminističkim skupovima 70-ih godina, prenosi Hina.

Reddy je bila aktivistica i glumica, a za kanadski CBC Radio 1972. je rekla da želi doprijeti do “srca i umova” žena i “pružiti im samopouzdanje kakvo nikada nisu imale”.

Reddy je posljednjih godina živjela povučeno pošto joj je dijagnosticiranja demencija.

Reddy je rođena 25. oktobra 1941. u Melbourenu, a o njenom životu nedavno je snimljen film premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u septembru 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije