Povratak u zlatno doba slashera: Kako je 'Crni petak' osvojio ljubitelje popularnog horor žanra

0
A. V.
Povratak u zlatno doba slashera: Kako je 'Crni petak' osvojio ljubitelje popularnog horor žanra
Foto: IMDb / Scene iz filma 'Crni petak'

Slasher filmovi imali su svoj vrhunac 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, a popularnost ovog horor podžanra nije jenjavala ni tokom postmoderne ere, od 90-ih godina pa sve do danas.

Za one koji nisu upoznati s terminom, slasher je podžanr horor filmova koji najčešće prikazuje scene krvoprolića i velikog broja ubistava. Osnovna premisa ovih filmova najčešće podrazumijeva jedan ili više likova koji su psihopate, serijske ubice ili pak neko natprirodno biće koje proganja i ubija grupu ljudi (obično tinejdžera), uglavnom koristeći oštre predmete poput noževa, testera, sjekira i sl.

Trailer za lažni film

Najpoznatiji slasher filmovi iz zlatnog doba žanra uključuju Teksaški masakr motornom pilom (The Texas Chain Saw Massacre, 1974), Crni Božić (Black Christmas, 1974), Noć vještica (Halloween, 1978), Petak 13-ti (Friday the 13th, 1980), Strava u Ulici brijestova (A Nightmare on Elm Street, 1984), Dječija igra (Child's Play, 1988)...

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Postmodernu eru obilježili su Vrisak (Scream, 1996), Znam šta si radila prošlog ljeta (I Know What You Did Last Summer, 1997), Valentinovo (Valentine, 2001), Pogrešno skretanje (Wrong Turn, 2003.) itd.

Žanr je posljednjih godina 'osvježen' remakeovima Noći vještica i novim nastavcima Vriska, koji se uprkos uspješnosti na kino blagajnama nisu baš mogli pohvaliti kritikama.

To nije slučaj s Crnim petkom (Thanksgiving, 2023), novim hororom ikone splatter i slasher filmova Elija Rotha, koji je svojom brutalnošću osvojio ljubitelje ovog popularnog žanra.

Roth, poznat po klasicima Koliba straha (Cabin Fever, 2002), Hostel (2005) i erotskom trileru Kuc, kuc (Knock Knock, 2015) s Keanuom Reevesom, u Crnom petku nas vraća u zlatno doba slasher filmova.

Interesantno da je Crni petak nastao iz trailera za lažni film istoimenog naziva za Grindhouse Quentina Tarantina i Roberta Rodrigueza iz 2007. godine.

Ideju za Crni petak Roth i njegov prijatelj Jeff Rendell, koji je ujedno scenarist i producent filma, dobili su još kao djeca kad su u kinima gledali slasher filmove. Kroz njihove priče i odgledane filmove stvoren je lik Johna Carvera, ubice koji sije strah Plymouthom i nosi masku istoimenog osnivača grada iz 17. stoljeća.

Scene iz filma 'Crni petak'

Još otkako je 2007. snimio pomenuti lažni trailer filma, Roth je godinama nastojao pretvoriti ga u dugometražni film. Napokon mu je to pošlo za rukom, a prema svemu sudeći rezultat je i više nego uspješan. Toliko da je već najavljen nastavak koji bi trebao izaći 2025. godine.

Krvava zabava

Radnja filma smještena je u Plymouth (Massachusetts), gdje misteriozni ubica inspirisan praznikom Dan zahvalnosti terorizira grad, godinu dana nakon tragičnih događaja na Crni petak, koji su rezultirali velikim brojem žrtava. S maskom Johna Carvera, osnivača ovog mjesta, ubica počinje svoj osvetnički put kroz grad, eliminirajući odgovorne jednog po jednog na kreativan, ali i posve brutalan način.

Usred jezive priče nalazi se Patrick Dempsey (Uvod u anatomiju/Grey's Anatomy, 2005) kao gradski šerif, koji je izravno uključen u rješavanje ove situacije. Osim njega, u filmu glume Gina Gershon (Ubojiti Joe/Killer Joe, 2011), Nell Verlaque (Zavjera o marihuani/The Marijuana Conspiracy, 2020), Addison Rae (On je sve to/He's All That, 2021) i Rick Hoffman (Igrači/Ballers, 2015).

Scene iz filma 'Crni petak'

Rothov Crni petak jasno pokazuje njegovu interpretaciju filmova poput Noći vještica i Vriska. On je poput remakea slashera iz 80-ih i 90-ih, nadograđen za doba pametnih telefona.

Film je ispunjen crnim humorom i krvavim scenama koje nisu za svačiji želudac. Nasilje koje dolazi svakih nekoliko minuta istovremeno je smiješno i brutalno.

Crni petak također pruža iznenađujuće efikasne trenutke napetosti, a misterija vas drži u neizvjesnosti do samog kraja. Tu je i neočekivano dobar 'twist', koji uveliko popravlja generalni utisak.

Iako zbog brutalnih i krvoločnih scena sigurno nije za svačiji ukus, ni u jednom trenutku mu se ne može oduzeti zabava koju pruža gledatelju.

Scene iz filma 'Crni petak'

Ako volite Noć vještica, Vrisak i Znam što si radila prošlog ljeta, uživat ćete i u Crnom petku.

Film je na IMDb ocijenjen s 6.9/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 83% pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije