Patrick Rayden Keefe: CIA napisala popularnu pjesmu da ubrza raspad SSSR-a

Radiosarajevo.ba
Patrick Rayden Keefe: CIA napisala popularnu pjesmu da ubrza raspad SSSR-a
Foto: Wikipedia / Scorpions

Novinar tvrdi: CIA napisala ovu hit pesmu da ubrza raspad SSSR

Novinar Patrick Rayden Keefe poznat je po svom istraživanju i pisanju, uključujući i prošlogodišnju knjigu Ne reci ništa: Istinita priča o ubistvu i sjećanju u Sjevernoj Irskoj, za koju je dobio Nacionalnu nagradu za krug kritičara knjige.

Sada, novim podkastom pod nazivom Wind of Change, Keefe je skrenuo pažnju na pop kulturu, a naročito na glasinu da CIA stoji iza istoimene hit pjesme benda Scorpions.

Prema Keefu, CIA se umiješala jer se nadala da će njene intervencije i poruka pjesme o "promjeni" ubrzati raspad Sovjetskog bloka.

"Dobio sam mail od prijatelja 2011. godine, a on poznaje mnogo sadašnjih i bivših špijuna", rekao je novinar u podcastu. "Večerao je s bivšim agentom CIA-e koji mu je rekao da je pjesmu Wind of Change napisala CIA."

"Intervjuisao sam sve bivše špijune", nastavio je, "Neki od njih su nedavno izašli iz CIA-e, a neki su godinama bili u 'penziji'. Stalno sam mislio da ću naći nekoga ko će reći: 'O ne, to nikada ne bismo uradili' ili 'Nikada to ne bismo da uradimo'. Bukvalno niko nije imao takav odgovor. Svi su bili poput: 'O da, moguće je da se to desilo'."

Naveo je u podcastu da, što se više udubljivao u istraživanje različitih informativnih službi, shvatio je da špijuni rade stvari koje obično ne vezujemo za špijune.

"To da je CIA godinama sarađivala s mađioničarima ili ideja da je rock sastav išao na turneje sa agentom KGB-a i agentom CIA-e koji su bili na tajnom zadatku mijenja predstavu o tome čime su se špijuni bavili", izjavio je novinar, piše B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije