Rusija / Objavljeni dokumenti KGB-a: Otkriveno kakav je špijun bio "drug Putin"

09. 11. 2019. u 11:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Dokumenti KGB-a objavljeni u Rusiji opisuje sadašnjeg predsjednika Rusije Vladimira Putina na početku njegove karijere kao "savjesnog i discipliniranog" špijuna.

"Drug Putin stalno diže svoju ideološku, političku i profesionalnu razinu", kaže se u dokumentu od jedne stranice danom ruskim medijima, napisanom dok je obavještajac koji je postao političar bio u svojim dvadesetim godinama.

Sada 67-godišnji Putin od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, do 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala.

U Kremlju se Putin okružio mnogim bivšim djelatnicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, ostao je moćna agencija.

Putinov profil iz KGB-a dio je izložbe u Središnjem arhivu historijskih i političkih dokumenata u Sankt Petersburgu na kojoj se mogu vidjeti i drugi deklasificirani dokumenti.

Mladom Putinu su nadređeni u tajnoj službi čestitali i na dobro organiziranom radu i rezultatima, kaže se u dokumentu, prenosi Hina.

Putin, koji je na vlasti u Rusiji dva desetljeća kao predsjednik ili premijer, otkrio je 2016. da iz sentimentalnih razloga čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA