Netflix prikazuje film o zločinima nad Palestincima, bijes u Izraelu

4
Radiosarajevo.ba
Netflix prikazuje film o zločinima nad Palestincima, bijes u Izraelu
Foto: Printscreen / Insert iz filma Farha

Netflix, omiljeni i najveći streaming servis, izazvao je šok i brojne reakcije u Izraelu zbog prikazivanja filma „Farha“.

Film u režiji jordanske rediteljice palestinskih korijena Darin J. Sallam, odvija se 1948. godine, na početku palestinske Nakbe (Katastrofe), što je palestinski naziv za etničko čišćenje, progone više od 700.000 Palestinaca.

Radnja govori o palestinskoj djevojčici koju otac zaključa u ostavu kako bi je zaštitio tokom napada izraelskih snaga na njihovo selo. Izraelski Haaretz.com navodi kako film prikazuje i scene u kojima izraelski vojnici strijeljaju cijelu porodicu spomenute djevojčice, uključujući i jednu bebu.

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Palestinska bol

„Trailer filma i reklame govore da je inspiriran stvarnim događajima“, navodi ovaj izraelski list.

Netflix Israel je saopćio da istražuje slučaj.

Film je inače prikazan na nekoliko međunarodnih festivala, uključujući festival u Toronto, gdje je imao i svoju prvu projekciju 2021.

Middle East Eye navodi da su, s druge strane, Palestinci zbunjeni izraelskim bijesom zbog filma o Nakbi. Istovremeno propalestinski aktivisti stali su u obranu Netflixovog filma.

Izraelci tvrde da film „stvara lažnu priču“ o Nakbi, to jeste progonima Palestinaca s područja koje će kasnije postati Izrael.

Avigdor Lieberman, odlazeći izraelski krajnje desničarski ministar, inače prijatelj predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, osudio je film, rekavši da je ludo je što je Netflix odlučio emitirati film čija je svrha stvoriti lažni narativ i huškati protiv izraelskih vojnika.

To mišljenje je ponovio i izraelski ministar kulture Hili Tropper, koji je rekao da bi prikazivanje filma u izraelskim kinima bila „sramota“, dodajući da film prikazuje „laži i klevete“.

Lieberman je, također, rekao da će razmotriti prestanak financiranja arapsko-hebrejskog kazališta u Jaffi, u kojem je film, također, prikazan.

Film koji otvara srce

Palestinci pak tvrde da u filmu nema ničega što se, nažalost, nije dogodilo.

Sallam, koja je palestinskog porijekla, bila je potaknuta da snimi svoj debitantski film nakon što joj je otac ispričao priču iz mladosti, i kaže da je temeljena na stvarnim događajima.

Ne bojim se reći istinu“, rekla je u intervjuu za 2021., kada je film premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu Crvenog mora.

“Zbog toga sam odlučila snimiti ovaj film. Ne zato što sam političarka, već zato što sam lojalna priči koju sam čula”, dodala je.

Sallam smatra dijeljenje ove priče sa svijetom „osobnom misijom“.

“Želim da oni (publika) prožive putovanje ove mlade djevojke. Želim da vide da je (Palestina) bila zemlja s ljudima, da su živjeli svoje živote, proživljavali dobre i loše trenutke, dok sve nije prekinuto”, rekla je.

Sallam podupiru deseci pristaša, koji su pohvalili film zbog prikaza palestinskog iskustva tokom događaja 1948.

Cionističke milicije imale su na početku Nakbe dvostruku taktiku napada na palestinska sela. Naime, čineći zločine u jednom mjestu nadali su se, i uspijevali, pričama o takvim zločinima potaknuti druge na bijeg.

„Dobro je da je Netflix preuzeo ovaj film, nadam se da neće pokleknuti pred neizbježnom kampanjom mržnje koja uvijek nastoji spriječiti da se palestinski glasovi čuju“, rekao je Rohan Talbot, koji radi za Medicinsku pomoć za Palestince.

Ahmed Eldin, bivši novinar Al Jazeere, također je izrazio podršku filmu.

“Izraelski režim je panici zbog Farhe, snažnog filma Darin Sallam koji otvara srce i koji se usuđuje ispričati priču o perspektivi mladih djevojaka o Nakbi etničkom čišćenju više od 700.000 Palestinaca”, napisao je, prenosi Middle East Eye.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije