Nedjeljom u 2: Stanković bez zadrške pitao Neleta Karajlića je li četnik

18
Radiosarajevo.ba
Nedjeljom u 2: Stanković bez zadrške pitao Neleta Karajlića je li četnik
Foto: HRT / Nele Karajlić

Nele Karajlić, muzičar i bivši frontmen grupe Zabranjeno pušenje, gostovao je u nedjelju u emisiju "Nedjeljom u 2" kod voditelja Aleksandra Stankovića na HRT-u.

U emisiji Nele je govorio o svojem nadolazećem koncertu u Zagrebu, razlozima raspada grupe te svom odlasku iz Sarajeva u Beograd i odnosu sa Sejom Sexonom, s kojim se u posljednje vrijeme svađao oko autorskih prava.

Sejo, podsjetimo, nije želio da Nele izvodi njegove autorske pjesme, zbog čega su se bivši prijatelji danima prepucavali. Ipak, Nele je odlučio da neće izvoditi sporne pjesme, a tako će biti i na koncertu u Hala parku 17. juna.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

"Nema potrebe da na neki način bodem oči. Sejo je moj prijatelj iz djetinjstva, moj stariji brat... On je meni sa svog sprata spušao ploče dolje. Tako na toj metafizici smo rasli zajedno. Dio života što sam proveo s njim jedan je od najljepših", rekao je Nele. 

Stanković: 'Nele, jesi li ti četnik?'

U jednom trenutku Stanković ga je pitao je li on četnik, osvrnuvši se na neke njegove kontroverzne izjave iz prošlosti.

Nele Karajlić je odlučno odgovorio na pitanje. "Daleko sam ja od toga", rekao je Nele, dodavši: "Ja sam protiv svakog oružja, protiv svake upotrebe sile. Samo je izbjegnut rat, dobijen rat. Ako se ne dogodi rat, imamo pobjedu. Ako rat počne, svi smo izgubili. To je moja filozofija".

Ponovo se oglasio Nele Karajlić: Još uvijek sam daleko od čina vojvode

Ponovo se oglasio Nele Karajlić: Još uvijek sam daleko od čina vojvode

Nele Karajlić je također podijelio osjećaje prema žrtvama i ljudima koji su morali napustiti svoje domove tokom ratnih godina 90-ih. Objasnio je da njegovo porodično stablo obuhvaća Hrvate, Srbe i Bošnjake te postavio pitanje: "Mislite li vi da u ambijentu u kojem sam ja odrastao može se roditi neko koga ćete nazvati nacionalistom?".

"Nikad o ovome nisam javno pričao niti sam govorio o kontekstu stradanja išta. Ja iz pijeteta prema svim žrtvama 90-ih godina ne želim to spominjati. Ljudi bi trebali razumjeti da istinski patim za svakom od tih žrtava, a još više patim za svakim od onih milion i nešto ljudi, poput mene, koji su morali napustiti svoja mjesta boravišta. Mislio sam da nije potrebno izricati ove riječi", dodao je Nele.

'Jeste li sigurni da pjevam o Karadžiću?'

Na pitanje Aleksandra Stankovića o pjesmi Wanted Man koja se navodno odnosi na Radovana Karadžića, Nele je odgovorio: "Jeste li sigurni da je ta pjesma o Radovanu Karadžiću? Nakon strašnog događaja u New Yorku 11. spetembra, započela je opća histerija u potrazi za javnim neprijateljima broj jedan. Tada je to bio Osama bin Laden. Iz osobnog poriva, napisao sam pjesmu Wanted Man kako bih dokazao da svaki sistem želi imati svog neprijatelja broj jedan. U samoj pjesmi postojao je kratki prekid od dva takta koji je najavljivao trijumfalni završetak".

Bursać: Nele Karajlić i danas žali što JNA tenkovi nisu ušli u Sarajevo!

Bursać: Nele Karajlić i danas žali što JNA tenkovi nisu ušli u Sarajevo!

"Na originalnom snimku, taj prekid bio je potpuna tišina. Međutim, kada smo počeli izvoditi pjesmu uživo, primijetili smo da nedostaje taj prekid i dobili smo ideju da uključimo stihove koje je narod smislio za one koji su proglašeni traženima i nalaze se na potjernicama. Prva ideja bila je povezati to s Radovanom Karadžićem. Zatim smo napravili verziju o Fikretu Abdiću, a treća verzija bila je posvećena Anti Gotovini. Na taj način smo imali sva tri izdanja kao svojevrsni uvod u trijumfalni završetak", objasnio je Nele.

O raspadu Zabranjenog pušenja

Progovorio je i o razdoru Zabranjenog pušenja. Kazao je da se bend raspao kad mu je Sejo jednom dana pristupio i kazao da ne može više nastaviti raditi s njime.

U tom trenutku, Nele je bio pogođen tim razgovorom i osjećao se slomljenim, kazao je Stankoviću. Shvatio je da se njegov život mijenja u potpuno drugačijem smjeru. Dodao je da nije doživio taj razgovor kao raspad benda, već kao gubitak Seje iz svojega života, prenosi Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije