Na današnji dan: Objavljen prvi broj stripa Dylan Dog o kultnom istražitelju noćnih mora

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: Objavljen prvi broj stripa Dylan Dog o kultnom istražitelju noćnih mora
Foto: Screenshot / Dylan Dog prepoznatljivi junak horor stripa

Martin Mystere je jedan od prvih stripova koji je otvorio žanr misterije ka svijetu stripa, a taj odabir od strane Bonelli Editore je bio puni pogodak koji je doživio enormni uspjeh i zaživio u srcima čitatelja i čitateljki diljem svijeta.

Tiziano Sclavi 1986. godine, dolazi na ideju da kreira jednog od novih likova za svoj horor strip, a nazvao ga je – Dylan Dog. Taj moment će se pokazati historijskim, jer od svojih prvih izdanja, Dylan Dog kao strip je doživio nevjerovatan uspjeh kako na domaćem tržištu Italije, tako i širom svijeta, pa i u tadašnjim državama Jugoslavije.

Prvi broj Dylan Doga nazvan je 'Noć živih mrtvaca' ili na italijanskom 'L'alba dei morti viventi'.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Dylan Dog je u Jugoslaviji doživio ogroman uspjeh, a prodavao se od d 1987. godine do 1991. godine, što znači da je došao na kioske samo godinu dana nakon svoje italijanske premijere. 

Iako je tada štampan u izdanju novosadskog Dnevnika, on se i danas nalazi na policama kioska diljem Bosne i Hercegovine, a mogu se naći zasebna izdanja, kao i giganti, te kompleti.

Kultni film koji je obilježila tragedija dobio novu verziju: Fanovi originala je nikad neće priznati

Kultni film koji je obilježila tragedija dobio novu verziju: Fanovi originala je nikad neće priznati

Dylan Dog nije samo istražitelj noćnih mora, on je miljenik ženskog dijela publike, a to dokazuje i ljubav prema stripu od strane ženske populacije.

U tome mu je možda pomogla karijera u policijskoj uniformi Scotland Yarda, te njegova zavodljiva ličnost, a njegova prošlost je i dalje misterija. Ono što znamo je da je liječeni alkoholičar, vegetarijanac, pati od morske bolest i boji se aviona i visina. 

Groucho, Dylan Dog i inspektor Bloch

Osim Dylan Doga, u stripu se nalaze i Groucho, dvojnik Groucho Marxa, komičara iz '30-ih godina, a i inspektor Bloch, šef iz policijskog doba koji utjelovljuje očinsku figuru Dylanu. 

Serijal je počeo i opstao na temama zombija, vještica, sirena, vanzemaljaca, vampira, smrti i demona. Ali Dylan nikada nije imao dosta negativaca koji su ga pratili od početka do kraja, no jedna od njih je Smrt koja je sve prisutna, te se pojavljivala kao lik. 

Dylan Dog
Twitter: Dylan Dog

U kasnijim izdanjima, sve se više osjeća smanjenje fantastičnog žanra i pojavljivanje filozofije i užasa svakodnevnice koji nailaze na odobravanje publike. 

Dylan Dog nije samo još jedan strip, koji su danas postali popularizirani rastom nerdovske kulture. 

Ovaj detektiv koji uvijek nosi crvenu košulju, sportski kaput, plave farmerke i čizme, promijenio je strip kao umjetnost. Fantastično pisanje, crteži i humoristične opaske su ono što je učinilo Dylana Doga i kao karakter i kao strip prepoznatljivim u mnogim državama svijeta, ne samo matične Italije ili Jugoslavije. 

Jedan od primjera tih fantastičnih pisanja horor priče je i epizoda 'Dylan Dog: Il Canto Della Sirena' odnosno u prevodu 'Pjesma sirene' gdje sami kraj stripa biva ukrašen pjesmom Stinga "Fragile", dok ribar priča priču o svojoj posvojenoj kćerci sireni koja sada vreba mornare iz dubokog mora. 

Dylan Dog prepoznatljivi junak horor stripa
Foto: Screenshot: Dylan Dog prepoznatljivi junak horor stripa

Bez Dylan Doga, horor strip danas ne bi bio ono što jeste, a i sigurno je da će njegov lik iz sjenke biti ono što bdije nad žanrom istog. 

O tome govori i činjenica da je Umberto Eco jednom izjavio da "Može čitati Bibliju, Homera ili Dylan Doga danima bez da mu bude dosadno". 

A u to ime, otiđimo do police, nađimo jednu epizodu ovog kultnog stripa i uživajmo u godišnjici prvog izdanja istog. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije