Ljubav između Fride Kahlo i Diega Rivere rušila je tabue i pokretala revoluciju

0
Radiosarajevo.ba
Ljubav između Fride Kahlo i Diega Rivere rušila je tabue i pokretala revoluciju
Radiosarajevo.ba / Eksponat s izložbe 'Love revolution'

Umjetnost dvadesetog stoljeća u velikoj je mjeri obilježena stvaralaštvom najslavnijeg meksičkog para - Fride Kahlo i Diega Rivere. Njihova veza, duga dvadeset i pet godina tokom kojih su dva puta zasnovali bračnu zajednicu, bila je mnogo više od puke ljubavi. 

Diego je, kao već uvažen muralist i slikar, upoznao mladu Fridu, uvidio njen talent, te je ohrabrio da se bavi umjetnošću. Od 1929. kada su se prvi put vjenčali, Kahlo je počela razvijati svoj osobeni likovni jezik koji je počivao na evropskoj tradiciji portreta, ali uz veliku primjesu meksičke naivne umjetnosti i tradicije. 

Frida Kahlo (1907 - 1954) je  iza sebe ostavila oko 240 radova, a veliki dio svoje karijere bila onemogućena u slikanju, s obzirom na bolove koje je trpila. Poznato je da je slavna slikarica preboljela dječiju paralizu, a kao osamnaestogodišnja djevojka doživjela tramvajsku nesreću u kojoj je bila teško povrijeđena. Cijeli život je u manjoj ili većoj mjeri imala probleme s kretanjem.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

 Eksponat s izložbe   - undefined

Radiosarajevo.ba:  Eksponat s izložbe 

Međunarodnu slavu doživjela je zahvaljujući francuskom nadrealisti Andreu Bretonu, koji je 1939. orgnizirao njenu prvu izložbu u New Yorku, a zatim i u Parizu. Tokom drugog braka s Riverom nastaje većina slavnih autoportreta Fride Kahlo. Godinu dana prije smrti, 1953. imala je prvu samostalnu izložbu u rodnom Meksiku, koja je doživjela ogroman uspjeh.

Nažalost, tek nakon smrti ona dobija putu afirmaciju kao umjetnica i dobija status ikone koji ima i danas. 

Ljubav između Diega Rivere i Fride Kahlo bujala je u svjetlu meksičke revolucije, u kojoj su oboje, kao uticajne osobe, imali značajnu ulogu. Bili su pristalice komunističkog pokreta, a zahvaljujući njima, Trocki i njegova supruga dobili su azil u Meksiku. Kahlo je kroz svoju umjetnost i pojavnost ukazivala na meksički identitet, pa od tuda potječu i njene slikovite odijevne kombinacije. Borila se za veća prava meksičkih žena. 

Eksponati s izložbe  - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Eksponati s izložbe

O ljubavi Fride Kahlo i Diega Rivere svjedoči izložba "Love Revolution", trenutno  postavljena u Cobra muzeju moderne umjetnosti u Amsterdamu.

Na izložbi su prikazani gigantski revolucionarni murali Diega Rivere na kojima je portretisana Frida, te njegova poznata ulja na platnu. Posjetitelji mogu vidjeti neke od najznamenijtijih Fridinih autoportreta, kao onaj s majmunima.

Eksponati s izložbe  - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Eksponati s izložbe

Izložen je i veliki broj fotografija na kojima su dokumentirani Fridini dani vezanosti uz kolica ili postelju. Čak i tada ostajala je vjerna umjetnosti, slikajući u ležećem položaju. Tu je i kolekcija tradicionalnih meksičkih haljina po kojima je umjetnica bila poznata. 

Jedan od eksponata je i fotografija poljupca Diega i Fride koju je snimio Nicholas Muray, a na kojoj se vidi i fotografova ruka. 

Ova fotografija možda najbolje simbolizira prirodu čuvene ljubavne veze - iako se odvijala pred kamerama i slikarskim platnima, ljubav između dvoje umjetnika često je bila gorka. Dieg je bio sklon preljubu, no i Frida je utjehu tražila u tuđim zagrljajima, nerijetko i žena. 

Eksponati s izložbe  - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Čuveni poljubac 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije