Kako je legendarni hiphoper poslao snažnu poruku svim ženama

Radiosarajevo.ba
Kako je legendarni hiphoper poslao snažnu poruku svim ženama
Foto: EIC / Tupac Shakur

Legendarna hip-hop zvijezda Tupac Shakur svoju pjesmu “Keep Ya Head Up” posvetio je tamnoputoj 15-godišnjoj djevojčici Latashi Harlins, koju je 1991. godine u Los Angelesu hicem iz pištolja usmrtila vlasnica mini-marketa Korejanka Soon Ja Du (51).

Soon je kažnjena sa 500 dolara i osuđena uslovno na pet godina, ali u zatvor zbog ovog zločina nikada nije otišla. Pjesma na YouTube kanalu ima više od 11 miliona pregleda.

Prema mišljenju mnogih, upravo je Latashina smrt pokrenula lavinu velikih nereda u Los Angelesu naredne, 1992. godine, čiji je epilog bio više od 60 ubijenih, 2.300 ranjenih i više od 12.000 uhapšenih osoba.

U pomenutu pjesmu Tupac je utkao snažnu poruku podrške dugo ugnjetavanim afro-amerikankama.

Jedan dio prve strofe glasi otprilike ovako:

"Znaš šta me rastužuje (šta?), Kad braća prave djecu i puste da mlada majka bude tata, I budući da smo svi potekli od žene, Dobili ime od žene i odgoj od žene, Pitam se zašto uzimamo od svojih žena, Zašto silujemo svoje žene, mrzimo li svoje žene?".

U ovom dijelu pjesme Tupac se bavi kontradiktornom percepcijom žena u kulturi. Posebno se obraća tamnoputim muškarcima da poštuju svoje žene i djecu. Također, od žena i djece zahtijeva da dignu glavu, iako tadašnje američko društvo otežava preživljavanje porodici sa jednim roditeljem.

U dijelu druge strofe se navodi:

"Znaš šta je smiješno: kad pada kiša, tad lije, Imaju novca za ratove, ali ne mogu nahraniti siromašne, Kažu da nema nade za mlade, a istina je, Da nema nade za budućnost, I onda se pitaju zašto smo ludi." 

U ovoj strofi, Tupac se bavi ulogom Vlade u produžavanju siromaštva među tamnoputima. On povezuje negativne percepcije mladih i viših društvenih sila koje stvaraju nejednakost.

Dio treće strofe otprilike bi išao ovako:

"Svim damama koje same odgajaju djecu, Znam da je teško i da se osjećate same, Tatice nema i ostavio te usamljenu, Zahvalite Bogu za djecu, čak i ako ih niko drugi neće, Jer mislim da možemo uspjeti, u biti, siguran sam, I ako padnete, uspravite se i vratite po još, Jer nema ništa gore nego kad vaš sin, Želi znati zašto ga tata više ne voli, Ne možete se žaliti zbog toga, Pakla bez muškarca i osjećaja bespomoćnosti, Jer postoji previše stvari za koje se morate pobrinuti, Umirete iznutra, ali izvana izgledate neustrašivo."

Ovu strofu Tupac je posvetio porodici s oba roditelja. U odsustvu jednog, poziva majke da budu jake, čak i kada imaju problema, jer će im vremenom postati bolje.

Također u pjesmi je spominjao i djecu koja će bez muške ruke znatno teže ojačati.

Tupac Shakur je preminuo 13. septembra 1996. godine. Šest dana ranije, 7. septembra, na Tupeca je pucala nepoznata osoba u Las Vegasu. U njega je ispalio četiri hica, a napadač nikada nije uhvaćen. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije