Laibach će u Zagrebu 22. oktobra predstaviti svoje simfonijsko djelo "Alamut"

0
Hina
Laibach će u Zagrebu 22. oktobra predstaviti svoje simfonijsko djelo "Alamut"
Foto: Društvene mreže / Laibach

Slovenski avangardni bend Laibach, u Zagrebu će predstaviti svoje simfonijsko djelo Alamut u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Izvedba će se održati 22. oktobra.

Alamut je originalno djelo Laibacha, koje se bavi pričom zasnovanom na historijskim događajima iz Perzije u 11. stoljeću, a simfonija je svjetsku premijeru doživjela u septembru prošle godine na ljubljanskom festivalu.

Temeljen na povijesnim događajima, kako ih je u svojoj knjizi opisao slovenski književnik Vladimir Bartol, središnji lik u Alamutu je heretik Hasan ibn Saba, karizmatični vjerski i politički vođa Ismaelita i osnivač misteriozne islamske sekte Asasina

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"U Laibachovom Alamutu ideje radikalnog političkog i religijskog nihilizma isprepliću se s klasičnom perzijskom poezijom Omara Khajama, senzualni stihovi pjesnikinje Mahsati Ganjavi stapaju se s minimalističkim zvučnim bojama temeljenim na iranskoj tradiciji, a ibn Sabov pakleni mehanizam odjekuje industrijskim principom orkestra uz jedinstveni zvuk Laibacha", javljaju iz agencije LAA.

Laibach već duže vrijeme pokušava predstaviti to djelo i u Iranu, s Teheranskim simfonijskim orkestrom u dvorani Vahdat u Teheranu, no epidemija COVID-a i pooštrena međunarodna politička situacija u posljednje dvije godine onemogućila je tu prezentaciju ili usporila pregovore. 

Laibach will perform "Alamut - Historic Symphony" as part of the Guest of Honour Programme of Frankfurter Buchmesse,...

Posted by Laibach on Sunday, April 2, 2023

Projekt je Laibach stvorio uz pomoć engleske neprofitne organizacije a/political te u suradnji s iranskim skladateljima i drugim suradnicima. 

Pojedinim dijelovima kompozicije pridonijeli su Idin Samimi Mofakham i Nima Atrkar Rowshan, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije dirigira iranski dirigent Navid Gohari, a među izvođačima je i teheranski mješoviti zbor Human Voice Ensemble.

Osim njih, u realizaciju projekta uključeni su ženski zbor Gallina, Disharmonična kohorta, odnosno harmonikaški orkestar AccordiOna, te članovi grupe Laibach.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije