Kultna pjesma grupe Zabranjeno pušenje: Znate li ko su zaista bili Pišonja i Žuga?

2
Radiosarajevo.ba
Kultna pjesma grupe Zabranjeno pušenje: Znate li ko su zaista bili Pišonja i Žuga?
Foto: Facebook / Zabranjeno pušenje

Koncertom na zagrebačkoj Šalati, Zabranjeno pušenje obilježit će 40 godina od objave njihovog prvog albuma Das ist Walter. Zenica Blues, Selena, vrati se, Selena, Anarhija All Over Baščaršija, Šeki is on the Road Again i ostali vječni hitovi, nastali su samo na tom prvom albumu koji je posveta Walteru. (Walter je ilegalac iz 2. svjetskog rata, simbol otpora fašistima koji je poginuo 1945. godine na Dan oslobođenja Sarajeva).

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje još su davne 1980.godine, unijeli novu energiju i pravac u muzici, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, održavaju nivo kvalitete i energije istim, ako ne i boljim nego na početku.

Svjetla Sarajeva

Kao kruna njihovom radu, međusobnim vezama te vezom sa Sarajevom, tačnije Skenderijom, 2022.godine nastao je film Svjetla Sarajeva, u režiji Srđana Perkića. Film, za koji je Davor Sučić napisao scenarij, ove je godine osvojio nagradu Audience Award za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Angelesu, kao i na još šest drugih festivala.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Na velikom open air koncertu, 7.6. na Šalati, zagrebačku publiku očekuje pravi spektakl i pokoje iznenađenje. Zabranjeno pušenje provest će ih kroz najbolje od najboljeg. Tako će se na listi uz Waltera, sigurno naći dobro poznati likovi poput Pišonje i Žuge, Fikrete, Guzonjinog sina, Ibre, Halida i Djevojčica kojima miriše koža.

Fotografija stara četiri decenije: Prepoznajete li mladiće sa slike?

Fotografija stara četiri decenije: Prepoznajete li mladiće sa slike?

Balada o Pišonji i Žugi

Pjesma Balada o Pišonji i Žugi govori o dvojici tinejdžera iz Sarajeva, koji su oteli autobus gradskog prijevoznika i s njim krenuli na more. U tome ih je spriječila policija postavivši barikadu koja je zaustavila autobus. Pjesma je brzo postala veliki hit i do današnjih dana je rado slušaju sve generacije, piše Dnevno.hr.

Likovi iz pjesme su zaista postojali! Bili su to klinci autsajderi iz sarajevskog naselja Koševo, Jasmin Nišić (nadimak Pišonja) i Predrag Žustrić (nadimak Žuga), a događaj koji je opjevan u pjesmi se zaista zbio u ljeto 1981.godine, kada je Jasmin imao 15, a Predrag 17 godina.

Ako želite saznati ko su bili drugi likovi iz pjesama Zabranjenog pušenja više možete pročitati u ranijem tekstu portala Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije