Kraljica sevdaha Amira Medunjanin na vrhu ugledne svjetske muzičke top liste

Radiosarajevo.ba
Kraljica sevdaha Amira Medunjanin na vrhu ugledne svjetske muzičke top liste
Radiosarajevo.ba / Čudesna Amira Medunjanin i "Pjevat ćemo šta nam srce zna"

Kraljica sevdaha Amira Medunjanin svojim je albumom "For Him and Her" zauzela prvo mjesto najuglednije svjetske muzičke top liste World Music Charst Europe.

Nova lista je objavljena za septembar ove godine.

"For Him and Her, najnoviji album bosanske umjetnice Amire Medunjanin, u vrhu je World Music Charts Europe u septembru 2020. godine", objavljeno je na njihovoj stranici.

Novi album jedinstvene bh. kantautorke našao se u prodaji u junu. On je posveta legendarnim Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić: Čudesna Amira je u svom stilu otpjevala 12 njihovih pjesama.

"Kafana na našim prostorima oduvijek označava mjesto gdje se najljepši dani proživljavaju noću. Tu stoluju dvije muzike. Jedna se svira, druga odjekuje. Jedna je pjevana, druga je zveket razbijenog stakla. Obje neizostavne, obje strasne. Tu su svi snovi ponovo nevini.

Nije slučajno ova ploča posveta Tomi i Silvani. Ako je on novokomponovanoj muzici navukao odijelo gubitničke šansone, ona je tu tvorevinu satkanu od tuge i istine svojim nadahnućem i vještinom ozvaničila kao žensku verziju kafanske molitve.

Njihovi glasovi u tim pjesmama vremenom su postali otkucaji mnogih srca. Bajka rasuta do granica našeg jezika, senzibiliteta i prokletstva. Na kraju poraženi a nezaboravljeni", napisao je u predgovoru Amirinog albuma Petar Peca Popović, beogradski novinar, publicist i rock kritičar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije