Kiss the Future: Dokumentarac o opsadi Sarajeva borit će se za nominaciju za Grammy!

1
Radiosarajevo.ba
Kiss the Future: Dokumentarac o opsadi Sarajeva borit će se za nominaciju za Grammy!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bono Vox i ekipa 'Kiss the Future' u Metalcu

Film Poljubite budućnost (Kiss the Future), čiju režiju potpisuje Nenad Čičin Šain, a scenarij Čičin-Šain i Bill Carter, i koji govori o opsadi Sarajeva, nastavlja s borbom za međunarodne nominacije za važne nagrade.

Ovaj put, "jaku utakmicu" igrat će boreći se za nominaciju za Grammy za najbolji muzički film.

Kako je potvrdio Billboard, Kiss the Future borit će se s još 71 filmom za nominaciju za nagradu koja se dodjeljuje za filmove o koncertima ili muzičke dokumentarce - ko je od njih prošao znat ćemo 8. novembra kada će nominacije biti objavljene. 

Uragan Milton: Prijeti katastrofa koja može trajno promijeniti obalu Floride

Uragan Milton: Prijeti katastrofa koja može trajno promijeniti obalu Floride

Pitate se zašto "jaka utakmica" za nominacije? 

Uz Kiss the Future, za Grammy nominacije borit će se i film o bendu, jedinom kojem je ikad, u historiji, oduzeta Grammy nagrada. Riječ je o grupi Milli Vanilli, koja je 1990. godine ostala bez Grammyja kada se saznalo da pjevači uopće nisu bili oni čije glasove čujemo na njihovom velikom debi albumu Girl You Know It’s True.

Tu je još i kratki film o Beatlesima Now and Then – The Last Beatles Song, te priča o Michaelu Jacksonu Thriller 40Coldplay, koji su tri puta nominirani u kategoriji (iako još nisu pobijedili), prijavljeni su s Music of the Spheres: Live at River Plate. Također, album Music of the Spheres ovog benda nominiran je za album godine i najbolji pop vokalni album prošle godine. Tu su, između ostalih, još i filmovi o Beach Boysima, o Jon Bon Joviju, Taylor Swift/The Eras Tour, zatim i film American Symphony Jona Batistea, koji je krajem prošle godine bio u užem izboru za Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film, kao i film o Céline Dion.

Glasanje u prvom krugu počelo je u petak (4. oktobra). Oni koji glasaju - stalni su članovi organizacije - imaju vremena do 15. oktobra da odluče, a nominacije će biti objavljene 8. novembra. Glasanje u finalnom krugu traje od 12. decembra do 3. januara, a pobjednike ćemo doznati 2. februara u Los Angelesu. 

Podsjetimo i da je Američka filmska akademija odbila prošlog mjeseca molbu producenata Matta Damona, Bena Afflecka i drugih tvoraca filma Kiss the Future, koji govori o opsadi Sarajeva, da preispita svoju odluku prema kojoj dokumentarni film nije prihvatljiv za Oscara.

Akademija je odbila ovaj film s objašnjenjem da nije zadovoljio tehničke uslove za prijavu - prikazivanje tri puta dnevno kroz sedmicu dana u kinima u gradovima od posebnog interesa. Iako se film sedmicama prikazivao u više od 100 kina u SAD, uključujući i prestižna kina AMC u New Yorku i Los Angelesu, Akademija se pozvala na član po kojem je trebalo film prikazivati tri puta dnevno u ova dva grada, a ne dva puta dnevno, kao što je bio slučaj.

Inače, dokumentarni film Kiss the Future reditelja Nenada Čičina-Šaina, postao je izuzetno intrigantan za američku javnost, a redatelj je u posljednjem razgovoru za portal Radiosarajevo.ba rekao: "Ako znamo da Oscar ima gledanost 19,5 miliona ljudi, a Grammy 16,9 miliona... onda - idemo po Grammy."

Podsjetimo, Kiss the Future je nagrađivani film, koji istražuje opsadu Sarajeva 1990-ih i kako su stanovnici grada crpili inspiraciju iz muzike legendarnog benda U2 usred opsade, prikazan je u više od 130 američkih kina širom zemlje, daleko nadmašujući kinodistribuciju većine dokumentaraca. Ovaj dirljiv i inspirativan film istražuje underground umjetnički i muzički pokret koji je nastao u Sarajevu tokom rata 1990-ih, nudeći duboko emotivni prikaz odlučnosti Sarajlija da zadrže svoj nezavisni duh usred potpune opsade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije