Kako se fanovi turbofolka razlikuju od metalaca

Radiosarajevo.ba
Kako se fanovi turbofolka razlikuju od metalaca

Vrijednost vlastitog odricanja percipira se najvažnijom slušateljima rocka i moderne klasike, a najmanje važnom slušateljima turbofolka, dok se vrijednost vlastitog probitka smatra podjednako važnom slušateljima turbofolka, zabavne muzike i moderne klasike, a najmanje važnom slušateljima metala, pokazali su rezultati istraživanja o povezanosti muzičkih preferencija s ličnim vrijednostima te crtama ličnosti.

Rezultati istraživanja koju su na studentskom uzorku proveli Tomislav Pavlović, Tena Benaković, Marija Prpa i Anja Wertag predstavljeni su u najnovijem broju časopisa "Društvena istraživanja", prenosi Hina.

Viša ekstraverzija pokazala se povezanom s izraženijom preferencijom turbofolka, dance i rap-muzike, dok osobe sa slabije izraženom ekstraverzijom preferiraju heavy metal. Nadalje, osobe više na dimenziji intelekta preferiraju heavy metal, a one niže na toj dimenziji preferiraju turbofolk. Osobe koje preferiraju heavy metal i rap postižu nešto niže rezultate na dimenziji savjesnosti.

Otvorenost promjenama ( nezavisnost misli i odabir djelovanja, traženje izazova u životu i sl.) ispitani studenti percipiraju najvažnijom slušateljima rocka i metala, a najmanje važnom slušateljima zabavne glazbe i turbofolka, koji su procijenjeni najmanje otvorenima prema promjenama, kaže se u istraživanju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije