John Wick na John Wooov način: Božićna osveta kakvu još niste vidjeli

0
A. V.
John Wick na John Wooov način: Božićna osveta kakvu još niste vidjeli
Foto: IMDb / Scene iz filma

Dvije decenije Hollywood je čekao na novo ostvarenje akcijskog maestra Johna Wooa, koji se vratio na velike ekrane u svom prepoznatljivom stilu.

Tiha noć (Silent Night, 2023) naziv je novog filma legendarnog kineskog reditelja, koji nam donosi napetu akciju punu spektakularnih scena i uzbuđenja, kako samo on to zna i umije.

Nova doza adrenalina

John Woo je ime koje svi ljubitelji akcije dobro poznaju. Njegove filmove odlikuju stilski koreografirane akcijske scene i poseban slow motion koji donosi dramu i napetost trenutka.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Woo je stekao veliku popularnost u rodnoj Kini svojim klasičnim akcijama kao što su Ubica (Dip huet seung hung, 1989) i Žestoki policajac (Lat sau san taam, 1992), da bi 1993. godine postao prvi azijski reditelj koji je režirao mainstream hollywoodski film - Teška meta (Hard Target) s Jean Claude Van Dammeom u glavnoj ulozi. Vjerovatno najpoznatiji američki film mu je Čovjek bez lica (Face/Off, 1997) u kojem su snage odmjerili Nicolas Cage i John Travolta.

Posljednji hollywoodski projekat bio mu je Isplata (Paycheck, 2003) s Ben Affleckom nakon čega se vratio snimati u Aziju. Sad se nakon 20 godina odsustva vraća na hollywoodsku scenu s novom dozom adrenalina.

Tiha noć prati Briana Godlocka, ožalošćenog oca, koji izvršava svoju dugoočekivanu osvetu protiv nemilosrdne latino bande koja mu je ubila sina na Badnje veče.

Film počinje uvodnom scenom gdje Brian u krvlju isprskanom božićnom džemperu juri dvije zaraćene bande u automobilima dok traje njihov obračun na ulicama.

Nakon što bude upucan u grlo i ostane nijem, provodimo vrijeme s njim i njegovom suprugom Sayom dok se oporavlja u bolnici, a tek nakon njegovog povratka kući, ponovo se vraćamo na incident i saznajemo više detalja o smrti njihovog sina.

Priča se spretno odvija kroz flashbackove, dok Brian doživljava sretne trenutke sa svojim djetetom, a njegov dosadan i prazan dom na trenutke postaje ispunjen zlatnim svjetlom. Toplina, međutim, blijedi, i Brian naposljetku odlučuje da je osveta jedini izlaz iz njegove letargije.

Scene iz filma

Pokrenut ludilom od mješavine tuge i bijesa, on trenira kako bi se transformirao iz običnog porodičnog čovjeka u nemilosrdnog ubicu, dajući sebi godinu dana za planiranje osvete nad ljudima koji su uništili njegovu porodicu.

Godlocka igra Joel Kinnaman, švedski glumac najpoznatiji po ulogama u serijama Ubistvo (The Killing, 2011) i Za cijelo čovječanstvo (For All Mankind, 2019), te onoj Ricka Flaga u DC-ovom Odredu otpisanih (Suicide Squad, 2016, 2021). Pažnju na sebe Kinnaman je skrenuo dosta ranije ulogom u trilogiji Laka lova (Snabba Cash, 2010-2012), gdje je pokazao svoj akcijski potencijal.

U Tihoj noći još glume Catalina Sandino Moreno kao Godlockova supruga Saya, Scott Mescudi (Kid Cudi) je detektiv Vassel, Harold Torres je Playa, a tu su i Vinny O'Brien, Yoko Hamamura i Angeles Woo u epizodnim ulogama.

Hrabri eksperiment

Tiha noć je akcijski film o osveti koji ima prilično jasnu radnju, ali ono po čemu je poseban je to da uopće nema dijaloga tokom svog trajanja.

Radnja filma umjesto riječi koristi muziku, zvukove i vizuelni prikaz - od izvedbe glumaca, njihovih izraza lica i gestikulacija do pomno razrađenih akcijskih scena. Jedini glasovi koji se mogu čuti u filmu su oni na standardnim i policijskim radijima, dok se dosta informacija otkriva putem tekstova i papira.

Scene iz filma

Ovaj hrabri Wooov eksperiment je zapravo ključan za privlačnost filma. Ta jedinstvena perspektiva uzdiže film na višu umjetničku razinu, ne gubeći pritom surovu odlučnost i uzbuđenje nasilne akcije koje su mu u središtu. Film je tako dobro napravljen, a gluma tako pažljivo konstruirana, da publika nikada ne osjeća nedostatak izgovorenih riječi.

Brian Godlock je neka vrsta Wooovog John Wicka. Ali za razliku od Wicka, on nije obučeni ubica, već se morao izgraditi u akcijskog junaka iz temelja.

Kinnaman igra ključnu ulogu i nosi ovaj film na svojim plećima. Njegova izvrsna sposobnost prenosa tuge i očaja zbog ubistva sina te fokusiranje na osvetu bez riječi pomaže filmu da se izdigne iznad obične akcije.

Tiha noć nastavlja pratiti Woov ugledni opus s impresivnim scenama automobilskih potjera, haotičnih pucnjava i borbi. Woo i dalje ostaje majstor pokreta kamere, gradeći napetost iz jednostavnih situacija koje eskaliraju u haos.

S manje od jednog odlomka izgovorenog u ovom filmu, Woo je uspio izraziti akciju i dramu na izvrstan način.

Scene iz filma

Ovaj film nije za svakoga, jednostavno iz razloga što je bez dijaloga i to je ono što ga izdvaja od drugih filmova osvete.

Woo uspijeva od akcije i nasilja na velikom platnu stvoriti umjetnost, stoga je za ljubitelje ovog žanra i inovativnih tehnika pripovijedanja Tiha noć film koji se ne smije propustiti.

Film je na IMDb-u ocijenjen s 5.9/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 61% pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije