Istraživanje: Kako je pjesma jednog repera smanjila broj samoubistava

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Kako je pjesma jednog repera smanjila broj samoubistava
PrtScr / Detalj iz muzičkog spota

Studija Medicinskog univerziteta u Beču je potvrdila da mediji mogu smanjiti stopu samoubistava koja je zahvaljujući hip-hop hitu 1-800-273-8255 američkog repera Logic u SAD-u pala za 5,5 odsto.

Hit iz 2017. godine bavi se dubokom psihološkom krizom mladog muškarca koji želi da okonča svoj život zbog diskriminacije, ali onda podiže slušalicu i zove 1-800-273-8255, američki SOS telefon za prevenciju samoubistava "National Suicide Prevention Lifeline".

Hip-hop pjesma je sedmicama bila među prva tri mjesta američke top liste, a predstavljena je i na dodjeli MTV Video Music Awards 2017. godine i Grammy nagrada 2018. Zahvaljujući naslovu pjesme američka SOS linija za prevenciju suicida je postala nadaleko poznata, a broj poziva je značajno porastao.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Činjenica da prikazi samoubistava u medijima dovode do imitacije, u  istraživanjima je poznata kao "Wertherov efekat". Da taj pristup djeluje i obrnuto (Papageno efekat) sada je izmjereno u studiji istraživača samoubistava Thomasa Niederkrotenthalera iz Centra za javno zdravlje pri
Medicinskom Univerzitetu u Beču.

Niederkrotenthaler je već dugo na tragu mjerljivih efekata upravljanja psihološkim krizama putem medija.

Međutim, do sada gotovo da nije bilo odgovarajućih primjera u medijima s dovoljno širokom distribucijom da bi ova veza bila brojčano vidljiva u populaciji.

U vrijeme kada je pjesma izazvala posebno veliku pažnju javnosti, Niederkrotenthaler i istraživači iz Beča, New Yorka, Toronta, Atlante i Melbournea analizirali su prisustvo hita na društvenim mrežama i broj poziva na američku dežurnu liniju za prevenciju samoubistava. U periodu od 34 dana zabilježeno je 9.915 (6,9 odsto) dodatnih kontakata onih koji su tražili pomoć, dok je broj samoubistava u SAD-u smanjen za 245 (5,5 odsto).

Niederkrotenthaler apeluje na medije da svoj pozitivan potencijal iskoriste za prevenciju samoubistava kroz predstavljanje kriznog menadžmenta.

Nažalost, portal Radiosarajevo.ba još jednom ističe uznemirujuću, problematičnu činjenicu - u Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji jedinstveni broj telefona za prevenciju samoubistava...

Mi vas molimo, ukoliko poznajete nekog ko se suočava s ovim problemima ili ste i sami ti, da odmah pozovete stručne osobe poput ljekara i psihologa i posavjetujete se s njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije