Istina o popularnim teorijama zavjere o slavnim ličnostima: Elvis je živ? Paul McCartney je umro?

4
Radiosarajevo.ba
Istina o popularnim teorijama zavjere o slavnim ličnostima: Elvis je živ? Paul McCartney je umro?
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Mnogi vjeruju u potpuno bizarne teorije

Da li je vaša omiljena 'celebrity' zapravo tajni dvojnik? Jesu li karijere nekih od najvećih zvijezda zabave rezultat njihove odanosti tajanstvenim i moćnim organizacijama?

Teorije zavjere poput ove i drugih kruže toliko dugo da je pojedinima nekad teško razaznati šta je činjenica, a šta fikcija. Od potpuno apsurdnih do gotovo uvjerljivih, evo stvarnih priča iza nekih uobičajenih zavjera pop kulture.

Katy Perry je JonBenét Ramsey

BHmeteo objavio važnu poruku za građane - tiče se vremenske prognoze za srijedu

BHmeteo objavio važnu poruku za građane - tiče se vremenske prognoze za srijedu

Besmisleni YouTube video iz 2014. godine "profesionalnog istinoljubitelja" Davea Johnsona "krivac" je za početak zavjere da je pop zvijezda Katy Perry zapravo JonBenét Ramsey, djevojčica koja je ubijena i čije ubistvo nikad nije riješeno (više o ovom slučaju čitajte OVDJE). Videozapis tvrdi da su roditelji od malene Ramsey, zapravo roditelji od Katy, da su inscenirali ubistvo svoje kćeri, uz pomoć Iluminata i Slobodnih zidara (?!), kako bi Katy uzdigli do zvijezda. Ne postoji, naravno, niti jedan dokaz za Johnsonove tvrdnje, a da ne spominjemo činjenicu da je Perry imala 12 godina u vrijeme smrti šestogodišnje Ramsey.

Smrt Brucea Leeja

Kada umre mlada, zdrava slavna osoba, to je često povod teoretičarima zavjere da počnu smišljati njima uzbudljivija objašnjenja od "dosadne" istine. U dobi od 32 godine, kung fu zvijezda Bruce Lee preminuo je od cerebralnog edema, uzrokovanog rijetkom alergijskom reakcijom na lijekove na recept. Ali, do danas, teoretičari zavjere za njegovu smrt krive kinesku mafiju, italijansku mafiju, ovisnost o drogama, kabalu ljubomornih majstora kung fua i obiteljsko prokletstvo, koristeći slučajnu smrt njegovog sina Brandona kao dodatni dokaz za otu tvrdnju.

Elvis je živ!

Elvis Presley je mrtav već 45 godina, ali još uvijek ima onih koji su uvjereni da je kralj rock 'n rolla lažirao vlastitu smrt te da je još živ i zdrav. Glasine da Presley zapravo nije umro od zatajenja srca, već da se skrivao, počele su nedugo nakon njegove sahrane 1977. Obožavatelji diljem svijeta nastavili su izvještavati o tome da su vidjeli Elvisa, a 1989. tri su osobe bile toliko predane zavjeri da su osnovali su The Elvis Sighting Society.

Beyoncé 

O moći Queen Bey vjerojatno najviše govori činjenica da je predmet nekoliko teorija zavjere, uključujući da ju financira CIA, da je prava majka svoje sestre Solange i da je naredila ubojstvo Joan Rivers. Jedna od zavjera o kojoj se najviše govorilo je da je lažirala trudnoću s kćeri Blue Ivy i zapravo koristila surogat. "Dokaz" teoretičarima za lažnu trudnoću bio je video na kojem se vidi kako se tkanina oko njenog centralnog dijela 'ispuhala'. Beyoncé je glasinu nazvala smiješnom, dodavši: "Bila je to tkanina koja se presavija – zar se tkanina ne savija? O moj Bože, to je tako glupo."

Paul McCartney je mrtav od 1966.

"Najveće svjetske tajne mogu se otkriti kada se tekstovi pjesama puštaju unatrag", barem tako tvrde mnogi teoretičari zavjere. Kad su Beatlesi objavili svoj Bijeli album, nije dugo trebalo da neko proširi priču da ćete, ako pustite pjesmu Revolution 9 unazad, čuti glas kako govori: "Upali me, mrtvače!". Iz nekog razloga to je bilo dovoljno da potakne glasinu da je Paul McCartney poginuo u saobraćajnoj nesreći 1966, ali da ga je zamijenio dvojnik. Preostali članovi benda očito su se osjećali krivima zbog prevare (?!) i počeli stavljati tragove u muziku. U stvarnosti, McCartney je, naravno, živ i zdrav te je 2021. napunio 79 godina.

Courtney Love ubila je Kurta Cobaina

Dugotrajna je zavjera da pjevač Kurt Cobain zapravo nije sebi oduzeo život 1994, već da ga je ubila njegova supruga Courtney Love. Čak je snimljen i dokumentarac koji podržava teoriju da je Love skovala zavjeru usred glasina o razvodu. Postoji mnogo dokaza koji potvrđuju da je frontmen Nirvane bio žrtva vlastitih tragičnih okolnosti: policija u Seattleu objavila je čak i fotografije s mjesta događaja.

Možete ih pogledati OVDJE.

Tijelo Walta Disneya zaleđeno je ispod Disneylanda

Prije smrti od raka pluća 1966., magnat tematskih parkova i crtanih filmova Walt Disney nadgledao je izgradnju vožnje Pirata s Kariba u kalifornijskom Disneylandu. Prema teoretičarima zavjere, vožnja nije samo popularna atrakcija, već i mjesto gdje se Disneyjevo kriogeno zamrznuto tijelo - ili možda samo njegova glava - pohranjuje do vremena kada se može reanimirati. Iako je istina da je Disney bio okrenut budućnosti i pomalo nekonvencionalan, on je zapravo kremiran, a njegov pepeo položen je na groblje u Glendaleu.

J.Lo je osigurala stražnjicu

Magazin People pomogao je pridonijeti popularnoj, ali neistinitoj priči da je glumica i pjevačica Jennifer Lopez osigurala svoju slavnu stražnjicu na 27 miliona američkih dolara. Kad se J.Lo pojavila u segmentu Carpool Karaoke Jamesa Cordena, odlučno je demantirala glasine, dodavši da se pitala što bi takva polica osiguranja uopće pokrivala. "Nešto joj se događa? Nestaje? Neko ju je je ukrao?" rekla je.

Khloé Kardashian je kćerka O.J. Simpsona

Čak i prije nego što je popularni reality show Kardashianovih stigao u eter, kružile su glasine da je Khloé zapravo kći ozloglašenog O.J. Simpson, koji je bio dugogodišnji obiteljski prijatelj. Khloéin otac Robert Kardashian čak je bio dio Simpsonovog pravnog tima za odbranu tokom suđenja za ubistvo 1995. godine. Simpson je zapravo izjavio da nikada nije imao aferu s matrijarhom obitelji Kardashian, Kris Jenner, i da definitivno nije Khloéin otac, ali glasine su se toliko ustrajale da je Jenner otkrila rezultate DNK testa u epizodi Keeping Up With the Kardashians kako bi dokazala Robert je bio otac.

Jay-Z je dio Iluminata

Prema teoretičarima zavjere, talent i naporan rad repera Jay-Z-ja nisu doveli do svjetskog uspjeha, već njegova odanost tajanstvenim Iluminatima. Dokazi o njegovoj umiješanosti u tajno društvo posebno su vidljivi, kažu teoretičari zavjere, u njegovom spotu za pjesmu The Next One iz 2009. koji je prepun simbolike i tajnih poruka. Osim toga, Jay-Z je očito toliko predan čuvanju svoje tajne da je Kanyea Westa poslao u bolnicu nakon što mu je reper zaprijetio da će otkriti istinu. Jay-Z je u intervjuu za časopis Delta Sky pokušao objasniti glasine o svojim "zlim vezama".

"Možda zvučim malo arogantno, ali jednostavno mislim da se ljudi ne mogu nositi s tim kad je neko uspješan", rekao je. "Nešto tu mora biti pogrešno; moraš biti na liniji s nekom višom moći."

Keanu Reeves je besmrtan

Prema teoretičarima zavjere, glumac Keanu Reeves zapravo je besmrtan i živio je kao i mnoge poznate osobe kroz historiju, uključujući francuskog glumca Paula Mouneta, čije tijelo nikada nije pronađeno. Bizarna, ali zabavna teorija prvi put se pojavila prije nešto više od deset godina i čak je potaknula stvaranje web stranice keanuisimmortal.com koja objavljuje fotografije i slike kao dokaze o glumčevoj tajanstvenoj dugovječnosti. Kad su mu pokazane slike njegovih historijskih dvojnika u epizodi The Tonight Showa, Reeves se nasmijao i rekao Jimmyju Fallonu: "Ima tu neke sličnosti, u očima."

Stanley Kubrick lažirao je slijetanje na Mjesec

Nema sumnje da se slijetanje na Mjesec 1969. u svoje vrijeme vjerojatno činilo kao prava naučna fantastika. Ali, upravo je veličanstvenost ovog historijskog događaja natjerala mnoge teoretičare zavjere da vjeruju da se on nikada nije dogodio, te da je umjesto toga sve to izmišljotina slavnog redatelja Stanleyja Kubricka. Vlada je, prema glasinama, angažirala Kubricka da inscenira slijetanje NASA-e na Mjesec, a redatelj je kasnije otkrio pravu prirodu prijevare kroz prikrivene poruke u svom filmu Isijavanje (???). Svaki dokaz ove čudne teorije je opovrgnut, ali to ne sprječava teoretičare zavjere da se drže svoje verzije događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije