Horor-triler koji je osvojio kina: Napeta potraga za serijskim ubicom i nikad strašniji Nicolas Cage

1
A. V.
Horor-triler koji je osvojio kina: Napeta potraga za serijskim ubicom i nikad strašniji Nicolas Cage
Foto: IMDb / Scene iz "Sakupljača duša"

Odavno nismo vidjeli da neki film koji nije blockbuster izazove toliku pažnju kao Sakupljač duša (Longlegs), novi horor-triler Oza Perkinsa. S budžetom od svega 10 miliona dolara (17,89 miliona KM) ostvario je veliki uspjeh na kino blagajnama širom svijeta i dosad zaradio preko 80 miliona dolara (143,12 miliona KM).

Razlog takvog hypea leži u izvrsnoj promociji koju je napravila produkcijska kuća Neon koja stoji iza filma. Njihove marketinške taktike, usmjerene na moćne, nejasne isječke, slike i kodirane poruke, osigurale su da film postane obavezan za gledanje.

Uznemirujuć i nezaboravan lik

Sakupljač duša je film o serijskim ubicama koji kombinuje jezivu estetiku istinskog zločina i neobičan satanistički horor.

Dragan Bursać: Vulinu treba zabraniti izlazak iz kuće, a ne samo ulazak u BiH!

Dragan Bursać: Vulinu treba zabraniti izlazak iz kuće, a ne samo ulazak u BiH!

Radnja prati perspektivnu žensku FBI agenticu Lee Harker (Maika Monroe) koja ima psihičke moći i jedinstvenu sposobnost mentalnog procesuiranja informacija. Dodijeljena joj je istraga serijskog ubice koji je umiješan u porodična ubistva tokom nekoliko decenija, a jedini znakovi njegovog prisustva na mjestima zločina su kodirana pisma koja završavaju jednom riječju: Longlegs. Počinje igra mačke i miša, dok Lee pokušava otkriti motive i metode Longlegsa (Nicolas Cage) prije nego što ponovo napadne.

Iako se ranije znalo kako će Nicolas Cage biti glavna zvijezda filma, autori i produkcija ga nisu otkrili u trailerima i reklamnim materijalima, što im se na kraju jako isplatilo.

Perkins nam uz to jedva pokazuje Cageov lik, koji je nešto što nikada prije nismo vidjeli. U prvoj polovini filma imamo samo letimične poglede na njegov profil, usta i bradu, te njegovu raščupanu kovrdžavu kosu. Na kraju dobijamo uvid u njegovu iskrivljenu figuru nalik na Jokera, u kojoj je slavni glumac potpuno neprepoznatljiv.

Cage se potpuno posvećuje ulozi i stvara vrlo uznemirujućeg i nezaboravnog lika. Premda smo navikli na njegova razna izdanja, ova uloga, čak i za njega, prilično je neobična i izopačena, nešto s čime se nikada ranije nije susreo.

Cage nikada nije bio strašniji, niti je bio mnogo smješniji, i njegova izvedba će već od prvog pojavljivanja ostati nezaboravna za one koji je vide.

Maika Monroe, koju smo već imali priliku gledati u sličnim izdanjima (It  Follows, Watcher), pruža snažnu izvedbu kao Harker, vjerodostojno prikazujući nekoga ko je potpuno posvećen svom poslu, bez ičega drugog u životu.

Scene iz

Harker možda nema socijalnih vještina, ali ima neobične instinkte kada je u pitanju čitanje mjesta zločina. 

Odnos Harker i Longlegsa i njihovo približavanje jedno drugom fascinantno je prikazano, ne samo kroz njihovu prošlost, već i kroz njihovo mentalno stanje.

Uticaj prethodnih filmova

Tempo malo opada u sredini i neki elementi zapleta oko Longlegsovih ubistava su pomalo nejasni, ali sama atmosfera koju film stvara nadoknađuje te nedostatke.

Očigledan je uticaj prethodnih filmova o serijskim ubicama - Kad jaganjci utihnu (The Silence Of The Lambs), Sedam (Seven), Zodijak (Zodiac)... Međutim, ovaj film nije poput njih jer ima nadnaravni element koji čvrsto utvrđuje da je horor film, a ne triler.

Kinematografija i dizajn zvuka su na posebno visokom nivou. Fotograf Andres Arochi pomaže stvoriti gotovo klaustrofobičnu atmosferu koja dodaje dosta napetosti zapletu, a kojoj doprinosi Zilgijeva muzička podloga.

Pohvale zaslužuju i šminkeri uključujući Felixa Foxa i Keitha Laua, uglavnom za Cageov neopisivo odvratan izgled.

Sakupljač duša je vrsta psihološkog terora koji ima dugotrajan uticaj.

To je jeziv horor-triler s depresivno čudnim okruženjima koji nas vraća u vrijeme kada su psihološki/triler filmovi bili na vrhuncu.

Scene iz

Iako nije vrhunac terora, kao što je to njegov marketing predstavio, Sakupljač duša je svejedno zabavan i uznemirujuć poduhvat. Film koji je spreman iznenaditi vas u svakom trenutku.

Film je na IMDB-u ocijenjen sa 7.1/10, dok na Roten Tomattoesu ima 86% pozitivnih ocjena kritičara i 60% publike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije