Hollywoodske zvijezde spremaju se za večerašnju dodjelu Zlatnog globusa

0
Radiosarajevo.ba
Hollywoodske zvijezde spremaju se za večerašnju dodjelu Zlatnog globusa
Foto: EPA - EFE / Zlatni globus

Hollywoodske zvijezde spremaju se za dodjelu Zlatnog globusa koja će se održati večeras, 7. januara, početak blistave sezone dodjele nagrada u industriji zabave, a ljetni kino hit Barbie vodi po broju nominacija.

Prva velika zabava u Tinseltownu nakon radnih sporova prošle godine, Zlatni globus će odati počast najboljima iz filma i televizije koje će izabrati otprilike 300 novinara iz cijelog svijeta.

Barbie, avantura lutke koja osnažuje žene, na vrhu je s devet nominacija. Očekuje se da će film redateljice Grete Gerwig s Margot Robbie u glavnoj ulozi osvojiti trofej za najbolji filmski mjuzikl ili komediju i ostaviti za sobom The Holdovers, Poor Things i druge, prema stručnjacima koje je anketirala internetska stranica Gold Derby.

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

Historijska drama Oppenheimer s osam nominacija favorit je za najbolju filmsku dramu. Priča o čovjeku koji stoji iza atomske bombe takmičila se s Barbie tokom ljeta u okršaju na kino blagajnama nazvanom Barbenheimer.

Barbie je postao film s najvećom zaradom 2023. godine s 1,4 milijarde dolara od prodaje ulaznica, Oppenheimer je završio treći s 952 miliona dolara.

Veliki problemi za organizatore: Dodjela Zlatnog globusa bez domaćina

Veliki problemi za organizatore: Dodjela Zlatnog globusa bez domaćina

Robbie i Ryan Gosling, koji je glumio Kena, nominirani su u glumačkim kategorijama, kao i Cillian Murphy, koji je utjelovio J. Roberta Oppenheimera, te njegov kolega Robert Downey Jr.

Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Lily Gladstone takmiče se za glumačke nagrade Globe za Killers of the Flower Moon, film Martina Scorsesea o ubistvu Indijanaca 1920-ih u Oklahomi.

Bradley Cooper je u utrci za najboljeg glumca i najboljeg režisera za biografski film Leonarda Bernsteina Maestro.

Globusi su prva velika dodjela nagrada otkako je Hollywood pretrpio dva oštra štrajka pisaca, a potom i glumaca prošle godine. Višemjesečne obustave rada zatvorile su filmsku i televizijsku produkciju, kao i mnoge događaje na crvenom tepihu.

Poznata kao zabava puna pića opuštenija od dodjele Oscara, Globusi su gotovo izumrli. Izvješće Los Angeles Timesa iz 2021. godine otkrilo je etičke propuste i nedostatak raznolikosti među članovima Hollywood Foreign Press Association, skupine koja je prethodno glasovala na Globusima. 

Dodjelu će vodizi Jo Koy, komičar filipinskog podrijetla, a bit će emitovana uživo na CBS-u i istovremeno će se streamati za pretplatnike na Paramount.

Jedna od mogućih gošća na A-listi je pop superzvijezda Taylor Swift. Njen koncertni film Taylor Swift: The Eras Tour nominiran je u novoj kategoriji filmskog i kinematografskog ostvarenja. Nije jasno hoće li ona prisustvovati ceremoniji, piše Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije