Hollywood Reporter o Quo Vadis, Aida: Mučan film koji budi empatiju

M. Abaz
Hollywood Reporter o Quo Vadis, Aida: Mučan film koji budi empatiju
Printscreen / Jasmila Žbanić

Deborah Young, filmska kritičarka koja piše za ugledni Hollywood Reporter, nedavno je na ovom mediju objavila svoju recenziju novog filma Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida u kojem novo ostvarenje naše rediteljice označava kao "užasno mučan historijski film koji je nemoguće zaboraviti".

Kako se navodi u tekstu, ovaj film je snimljen bez velikih zvijezda ili zamršene radnje, bez junaka, ali zato ima puno kukavica. Quo Vadis, Aida Jasmile Žbanić, prema pisanju, uranja gledaoca u sirovi užas etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Gledano očima tumača UN-a, događaji se odvijaju 11. jula 1995. godine u gradiću Srebrenica, koji je ušao u crni dio historije kada su agresorske jedinice kojima je zapovijedao Ratko Mladić ubile više od 7.000 civila, prvenstveno muškaraca i dječaka, ali su i silovali gradske žene.

"Jasmilino stručno kazivanje jednostavno je i precizno, oslanja se na empatiju publike s napaćenim tumačem kako bi se u ovoj tragičnoj priči doseglo srce tame", piše Deborah Young.

U ovoj međunarodnoj koprodukciji, koja uključuje Bosnu i Hercegovinu, Austriju, Rumuniju, Nizozemsku, Njemačku, Poljsku, Francusku, Norvešku i Tursku, prema mišljenju autorice apsolutno nema osjećaja euro pudinga.

"Suprotno tome, Žbanić, rođena u Sarajevu, zauzima vrlo ličan pristup, sličan onom koji je zauzela u njenom prvom igranom filmu Grbavica: Zemlja mojih snova, koji je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu 2006. Ali dok se Grbavica suočila s poslijeratnim naslijeđem bosanskih žena koje su agresori silovali tokom rata, ovaj film direktno govori o bolu i strahu sadašnjosti", navodi se u kritici.

Kao što je već poznato, film Quo Vadis, Aida jučer je imao svoju svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu u okviru glavnog takmičarskog programa, a prema prvim reakcijama čini se da je i više od očekivanog oduševio publiku.

Kompetnu kritiku na originalnom, engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije