HBO ne želi raditi s Milošem Bikovićem, srbijanskim glumcem koji podržava negiranje genocida

3
Radiosarajevo.ba
HBO ne želi raditi s Milošem Bikovićem, srbijanskim glumcem koji podržava negiranje genocida
Foto: Screenshot/Instagram / Miloš Biković

HBO se razišao sa srbijanskim glumcem Milošem Bikovićem koji više neće biti dio nadolazeće treće sezone TV serije Bijeli lotos čija se radnja odvija u jednom tajlandskom hotelu.

Serija ne otkriva pojedinosti o liku, ali vjeruje se da je Biković dobio malu ulogu Rusa Valentina, koketnog jogija i hotelskog mentora za poboljšanje života. Dio će sada biti preinačen jer proizvodnja uskoro počinje u i oko Koh Samuija, Phuketa i Bangkoka.

"Bio sam počašćen što sam odabran da budem dio Bijelog lotosa, TV serije koju cijenim i s kolegama koje duboko poštujem", poručio je Biković u izjavi. "Međutim, moje sudjelovanje nije moguće zbog razloga van područja umjetnosti i neću se prikloniti nijednom narativu koji nastoji ugroziti moj integritet."

Nekoliko odličnih ideja za doručak: Sve što vam treba je konzerva tune i par sastojaka

Nekoliko odličnih ideja za doručak: Sve što vam treba je konzerva tune i par sastojaka

Odluka dolazi više od sedam dana nakon što je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova prozvalo HBO zbog odabira Miloša Bikovića. Označavanje SAD-a mreži u video objavi s javnim komentarima Bikovića, ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova upitalo je: "Je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?"

U zvučnim zapisima iz Bikovićevih intervjua, koji su u videu postavljeni pored isječaka iz Bijelog lotosa, on podržava rusku okupaciju Krima, preteču invazije na Ukrajinu 2022.

Glumac je više puta putovao na taj poluotok, uključujući i zbog posla, što je rezultiralo time da ga je Ukrajina 2019. stavila na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju. 

Biković je ove događaje nazvao "ciljanom kampanjom koja je pokrenuta protiv mene, naizgled kao vanjski manevar utjecaja na odluke koje mogu stvoriti uznemirujući presedan koji zasjenjuje bit umjetničke slobode".

"Rezultat takvog narativa je trijumf apsurda i poraz umjetnosti", rekao je.

Ovaj 36-godišnji srbijanski državljanin radio je u Rusiji više od desetljeća, postavši jedan od najpopularnijih glumaca u toj zemlji i radeći tamo s redateljima kao što je oskarovac Nikita Mihalkov, kojemu je EU uvela sankcije zbog podrške ruskoj invaziji. Biković je 2021. dobio rusko državljanstvo ukazom koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin koji je Bikoviću 2018. dodijelio i orden.

Na Twitteru (sada X) ubrzo nakon invazije, Biković je podijelio anketu koja pokazuje da je povjerenje u Putina veće nego u SAD. Također, u Bikovićevu odbranu je prošle sedmice priskočilo i srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Vrijedi istaći i kako je Miloš Biković svojevremeno dao podršku filmu Borisa Malagurskog RS: Borba za slobodu, skandaloznom filmu koji prije svega negira genocid u Bosni i Hercegovini i izjednačava uloge žrtava genocida i zločinaca. Na svom Instagram profilu ranije je pružio podršku podijelivši objavu s datumima prikazivanja.

Podrška filmu koji negira genocid
Foto: Instagram: Podrška filmu koji negira genocid

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije