HBO Max donosi haotičnu priču iza afere Watergate sa zvjezdanom postavom

0
Radiosarajevo.ba
HBO Max donosi haotičnu priču iza afere Watergate sa zvjezdanom postavom
Foto: Screenshot/Instagram / White House Plumbers

HBO-ova petodijelna serija Vodoinstalateri Bijele kuće/White House Plumbers, koja je ovog ljeta mnogima prošla ispod radara, iako je vezana za zloglasnu 'aferu Watergate' i ima poznatu glumačku ekipu, otvara se znakovitim 'disclaimerskim' natpisom.

"Serija se temelji na istinitoj priči. Imena nisu promijenjena kako bi se zaštitili nevini jer su gotovo svi proglašeni krivima", stoji u natpisu, nakon čega vidimo provalnike kako pokušavaju ući u zgradu Watergate, ali ne uspijevaju otvoriti vrata zbog krivog alata pa se povlače.

I eto novog natpisa koji potencira crnohumoran ton dramske serije: "Bila su četiri pokušaja provale u Watergate... Ovo je bio drugi..."

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Bilo je više od četiri filmska pokušaja Watergate tematike otkako je početkom sedamdesetih, tačnije 1972., izbio jedan od najvećih skandala u historiji američke politike. Led su 1976. probili Svi predsjednikovi ljudi Alana J. Pakule, ali eho Watergatea mogao se osjetiti i prije u Prisluškivanju Francisa Forda Coppole, Kineskoj četvrti Romana Polanskog i Nashvilleu Roberta Altmana.

Predsjednik Richard Nixon je sredinom devedesetih dobio biografski film s Anthony Hopkinsom u režiji Olivera Stonea, godinu nakon što se Watergatea dotaknuo i Forrest Gump Roberta Zemeckisa, kad je titularni lik jedne noći posvjedočio da nešto nije u redu u zgradi nasuprot njegova hotela.

"Mogli biste poslati čovjeka za održavanje u onu kancelariju preko puta. Svjetla su ugašena, sigurno traže kutiju s osiguračima ili tako nešto, ne mogu spavati od njihovih svjetiljki", potužio se Gump i moguće inspirirao komičniji pogled na Nixona u Vodoinstalaterima iz Bijele kuće.

'Watergate' se posljednjih godina preselio i na male ekrane i donio 'dosad neispričane priče i zaboravljene likove iz tog vremena' u dvjema serijama, prošlogodišnjoj Gaslit i ovogodišnjoj White House Plumbers. Zanimljivo, glavni likovi iz prve serije (John Mitchell, John Dean) su sporedni u drugoj i obratno.

'Vodoinstalateri Bijele kuće' u prvom planu drže E. Howarda Hunta i G. Gordona Liddyja (raspoloženi Woody Harrelson i Justin Theroux).

Hunt i Liddy su bivši špijuni iz CIA-e i FBI-ja, patrioti i veliki oponenti radikalne ljevice, spremni na sve za Nixona i da 'predsjedniku osiguraju pobjedu' i 'zaštite zemlju od komunista'. 'Živio Nixon, je**š Kennedyja', deviza je Hunta i Liddyja koji 'saniraju curenja' i zato ih zovu 'vodoinstalateri'.

Krajnje živopisni, čudnovati i bizarni likovi, baš poput same serije, posebice Liddy koji tvrdi 'James Bond je izmišljen, ja sam pravi', voli slušati Hitlerove govore, ali tvrdi 'nismo Gestapo Bijele kuće' i bukvalno stavlja ruku u vatru (na upaljač ili svijeću) da dokaže da je u pravu, podsjećajući tom gestom na Garyja Buseyja kao Joshuu u Smrtonosnom oružju.

Uvodna scena uspostavlja likove, kao i seriju tvoraca Potpredsjednice, kreatorskog dvojca Alex Gregory-Peter Huyck i redatelja Davida Mandela, snimljenu prema knjizi 'Integrity' Egila i Matthewa Krogha. Prije provale u Watergate, druge po redu, Hunta i Liddyja vidimo na tajnom zadatku, maskirane u turiste s očiglednim perikama.

Odbor za reizbor predsjednika Nixona, pod vodstvom spomenutog Deana (Domhnall Gleeson), svejedno je takvim likovima odobrio da povedu tajnu operaciju skupljanja informacija i prisluškivanja demokratskog sjedišta u zgradi Watergate.

To će rezultirati katastrofalnom sabotažom/špijunažom koja je s njima u startu bila osuđena na neuspjeh (traljavi pokušaji provale) i postaviti temelje zloglasne afere kad im pomoćnici budu uhićeni u prostoru demokratske stranke. 'Kakvi bi to moroni upali u Watergate?', pita se netko u jednoj sceni i sumira likove i njihovu čitavu operaciju.

Doza tragedije i ironije opstoji u 'Vodoinstalaterima Bijele kuće'. Hunt i Liddy su 'slučajno srušili predsjedništvo koje su tako revno pokušavali zaštititi', a u konačnici je 49 ljudi bilo osuđeno, ali ne i predsjednik Nixon, piše Marko Njegić za Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije