Frenkie za Radiosarajevo.ba: "Vjera me učinila boljim čovjekom, ali i boljim reperom"

5
A. Vatreš
Frenkie za Radiosarajevo.ba: "Vjera me učinila boljim čovjekom, ali i boljim reperom"
Foto: Privatni album / Frenkie

Karijera duga više od dvije decenije, mnoštvo uspješnih projekata i kolaboracija, a uz sve to popularnost koja traje i dan danas.

Dokaz za to je njegov osmi samostalni album Manifest, koji je za svega nekoliko dana od izlaska napravio pravi "boom". Neke trake su se odmah izdvojile, a Identitet je skočio na visoko 4. mjesto u trendingu na YouTubeu.

Živac vremena

Jedan od pionira bh. rep scene, Adnan Hamidović, umjetničkog imena Frenkie, govorio je za portal Radiosarajevo.ba o svom novom muzičkom poduhvatu, njegovom nastanku i reakcijama koje je izazvao.

Teniska zvijezda dotakla dno: Pobjegla iz luksuzne vile i ‘počistila‘ sve, od tepiha do namještaja

Teniska zvijezda dotakla dno: Pobjegla iz luksuzne vile i ‘počistila‘ sve, od tepiha do namještaja

"Ovo je najbolji feedback koji sam dobio do sada u karijeri. Kada bih ga poredio s nekim prijašnjim izdanjima onda bi to jedino mogao biti Troyanac. Ovaj album je izašao u pravom trenutku i pogodio je živac vremena. Tekstove sam pisao iz duše i izgleda da puno ljudi isto misli i osjeća. To je zapravo nešto najbolje što se može desiti, ali to niko od nas ne može prognozirati, iza toga je neka viša sila. Jako je lijep osjećaj dok čitam sve te pozitivne komentare. Kao što je rekao moj drug Kontra, 'dođe mi da obučem neko svečano odijelo i prošetam gradom'", rekao je Frenkie za Radiosarajevo.ba.

Nakon izleta u reggae s albumom Dunya, koji je objavio prošle godine, vratio se svom fazonu - pravom repu. Međutim, ovaj projekat je zreliji od svega što je dosad napravio.

"Inspiracija je kao uvijek ono što me okružuje i što me okupira. Ono što je drugačije kod Manifesta je da sam ovaj put sve svoje misli i emocije najprecinije uspio formulisati, sročiti i pretočiti u tekstove. Pogodio sam klin u glavu i to slušalac osjeti. To možda nekom zvuči čudno, ali nije baš jednostavno u ovom kratkom rimovanom formatu prenijeti poruku i poentu".

Frenkie kroz Manifest izražava kritiku današnjice i govori o nekim društvenim problemima kojima smo okruženi. S tim u vezi, sadrži i mnogo poruka.

"Album sadrži puno poruka, ali jedna od glavnih je da u teškim vremenima treba zauzeti stav i braniti ono u šta vjeruješ. Istina će uvijek biti istina, a laž će uvijek biti laž, samo što nas ponekad okruženje toliko izmanipuliše pa to postane teško razlikovati. Čak ponekad završimo na pogrešnoj strani a da to ne shvatimo. Nemojmo smatrati sebe manje vrijednim i dozvoliti da nas neko omalovažava. Nemojmo u utakmicu ulaziti sa željom da se 'ne blamiramo' ili da odigramo neriješeno, idemo punim na pobjedu!".

Zanimljivo je da ni na ovom albumu, kao ni na Dunyji, nema featova, što je danas nekako neizbježno kod rep artista. Otkrio nam je zbog čega se (ponovo) odlučio za takav korak.

Frenkie

"Da sam na nekoj od pjesama čuo nekog kolegu zvao bih ga, ali jednostavno nije bilo potrebe. Produktivan sam i dosta pišem ovaj period tako da su Manifest i Dunya 'solo Frenkie'. A mogu vam dati i reperski odgovor: 'Đe će ko sa mnom (smijeh)'".

Osjećaj i intuicija

Spominjao je ranije u nekoliko navrata kako ga je vjera promijenila i odvukla od nekih poroka poput alkohola. Interesovalo nas je koliko je ta spoznaja utjecala na njega kao artista i njegov pogled prema muzici.

"Vjera me je kompletno transformisala. Ako u to zakoračiš ozbiljno onda moraš ići do kraja a to onda utiče na sve u životu. Vjera me učinila boljim čovjekom, mužem, roditeljem, pa i boljim reperom".

Ono što je već svima poznato je to kako je svoj rep put počeo s Edom Maajkom, s kojim je imao brojne kolaboracije. Zanimalo nas je u kakvim su danas odnosima i postoji li mogućnosti za neki novi vid saradnje.

"Nedavno je bila godišnjica No sikiriki albuma, što je bilo moje prvo oficijelno gostovanje na jednom zvaničnom albumu. To su bila jako lijepa vremena za koja sam i danas zahvalan. Trenutno nismo aktivno u kontaktu, ali ko zna šta nam budućnost nosi".

Dok se rep/hip-hop scena s godinama suočava s promjenama i novim pravcima, mnogi su se okrenuli tzv. komercijali, dok je Frenkie, izuzev manjih eksperimenata, ostao vjeran onome što radi kroz cijelu karijeru. Pitali smo ga šta je bila njegova vodilja u tim 'tranzicijskim' periodima.

"Ja sam se vodio uvijek unutarnjim osjećajem i intuicijom. Uvijek kada pomislim na neku promjenu razmislim da li sam to zaista ja i kako bih se osjećao kada bih otišao tim putem. Ako se tu pojavi nelagoda onda je to znak da ne treba ići u tom smjeru. S druge strane, jasno mi je da se to sve mijenja i nemam ništa protiv, ali ja ću se držati svog pa čak i ako to znači da ću imati uži krug publike", dodao je Frenkie za Radiosarajevo.ba.

Manifest možete poslušati na oficijelnom FMJAM YouTube kanalu i svim streaming servisima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije