Film "Sonja" Sanele Prašović - Gadžo dobio još jednu nagradu

0
Radiosarajevo.ba
Film "Sonja" Sanele Prašović - Gadžo dobio još jednu nagradu
Foto: Privatni album / Film Sanele Praović Gadžo - 'Sonja' dobio još jednu nagradu

Dokumentarni film Sonja koji je režirala Sanela Prašović - Gadžo proglašen je najboljim na 8 & HalFilm Awards Festivalu, juli 2023. Italija.

HalFilm Awards međunarodni je događaj posvećen onima koji kinematografiju smatraju oblikom umjetničkog izražavanja.

Festival je otvoren za sve vrste filmova, a organizira ga tim profesionalaca koji su snimili filmove s nekima od najpoznatijih ličnosti u historiji kinematografije nagrađenih Oscarom, Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu, na Bafta, na Berlinskom filmskom festivalu…

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Tim povodom, na svom Facebook profilu, oglasila se i režiserka Sanela Prašović - Gadžo.

"Dokumentarni film Sonja proglašen je najboljim na 8 & HalFilm Awards Festivalu, juli 2023. Italija. Ali, to nije jedina nagrada. Redatelj Sonje je pobjednik u kategoriji najbolji redatelj (ovog puta je to redateljica i iz BiH. Živjeli!", stoji u objavi.

Dokumentarni film SONJA proglašen je najboljim na 8 & HalFilm Awards Festivalu, juli 2023. Italija. To nije jedina...

Posted by Sanela Prašović Gadžo on Wednesday, July 19, 2023

Kako je ranije rekla u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, film govori o životu mladića Haris Hastora koji je bio zarobljen u logoru Sonja u Vogošći. 

"Ovaj film govori o nadi i sudbini, o životu mladića Harisa Hastora koji je imao 21 godinu kada je zarobljen i zatočen u logor "Sonja" u Vogosći.

Haris je u maju 1992. godine, iz Goražda došao u Sarajevo kao student i zarobljen je u "Sonji". Nakon tri mjeseca shvatio je da ne može više trpiti torture i odlučio je da pobjegne što je i uspio. Mogao je preko Crvenog križa, kao logoraš, otići u zemlje Zapadne Europe, ali se priključio policiji i branio ovu zemlju. S Petim korpusom učestvovao je u oslobađanju Krajine.

U filmu, Harisa glumi njegov sin, Aldin Hastor. Aldin nije ni znao da je njegov otac bivši logoraš", navela je ranije. 

O logoru

U motelu "Kon- Tiki", poznatom kao i logor "Kod Sonje" ili "Sonja", su brojne žene silovane, a muškarci mučeni. Do sada je, prema evidenciji Udruženja logoraša Vogošće, ekshumirano 297 ubijenih logoraša. Još uvijek se traga za njih 59.

Prostorija bez prozora, u podrumu motela, je korištena za ispitivanje i mučenje zarobljenika.

Pored motela nalazi se betonski bunker, smješten uz željezničku prugu, u koji je Vojska Republike Srpske zatvarala građane iz Vogošće i okolnih naselja. Mnogi od njih su odvedeni u nepoznato i za njima se još uvijek traga.

Vojska Republike Srpske je početkom 1992. godine oduzela Motel Kon-Tiki od tadašnjeg vlasnika, Željka Beganovića. Željko je i sam bio zatočen i fizički maltretiran, nakon što je uhvaćen kako logorašima u obližnjem bunkeru krišom dostavlja hranu, cigarete i ćebad. Željko je o zločinima u motelu svjedočio na suđenju Jovanu Tintoru. Preminuo je nakon rata.

Sarajevske vlasti su u februaru 2023. godine kupili bivši motel i planiraju na tom mjestu osnovati 'Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine', kao podsjetnik na torture koje su preživjeli zarobljeni građani. Planirano je da muzej ima izložbeni prostor, informaciono-dokumentacioni centar, te dvije učionice za predavanja i seminare u pomoćnom objektu. Jovan Tintor i Borislav Herak su dvojica od sedam osoba koji su osuđeni ili im se sudi za ratne zločine počinjene u Vogošći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije