Film o Draženu Petroviću uskoro u kinima širom Bosne i Hercegovine

1
Radiosarajevo.ba
Film o Draženu Petroviću uskoro u kinima širom Bosne i Hercegovine
Foto: Twitter / Dražen Petrović

Film "Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću", koji donosi sveobuhvatan prikaz života i karijere legendarnog hrvatskog košarkaša, od 7. novembra stiže u kina u Bosni i Hercegovini. Sve je počelo inicijativom autora i producenata Ljube Zdjelarevića i Ivora Šibera iz produkcijske kuće Kinoteka, koji su dobili punu podršku porodice Petrović.

Ovaj dugoočekivani filmskiprojekat u režiji Danila Šerbedžije, prati Draženov put od njegovog djetinjstva u Šibeniku, preko briljantne karijere u Europi i NBA ligi, sve do tragične smrti u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.

Scenarij filma napisao je Ivan Turković-Krnjak, a u glavnoj ulozi Dražena Petrovića našao se mladi zagrebački glumac rodom iz Ljubuškog Domagoj Nižić, koji se ističe sličnom građom i nevjerovatnom posvećenošću ulozi.

Erdogan stigao u Beograd, Vučić mu priredio srdačan doček na aerodromu

Erdogan stigao u Beograd, Vučić mu priredio srdačan doček na aerodromu

"Dražen nije bio samo vrhunski sportaš, već i izuzetna osoba. Smatram da je to naslijeđe koje je ostavio nama – da, bez obzira koliko smo uspješni u onome što radimo, trebamo ostati dobri ljudi", kaže Domagoj Nižić.

Film, također donosi ulogu Zrinke Cvitešić kao Draženove majke, što je njeno prvo pojavljivanje u domaćem filmu nakon 2012. godine, dok Draženovog oca, Jolu Petrovića, glumi Dragan Mićanović, poznati srbijanski glumac sa međunarodnom karijerom. Neizostavni lik u filmu je i Draženov stariji brat Aleksandar Petrović. Proslavljenog igrača i trenera Acu Tricu kao dječaka glumi Šibenčanin Lovre Tanfara.

Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću
Foto: Ustupljena fotografija: Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću

"Ovo nije samo film o velikom košarkašu, već i o čovjeku čija je upornost, strast i ljubav prema sportu postala nadahnuće za generacije. Draženova priča je univerzalna, a mi smo željeli prenijeti njegovu energiju i duh na veliko platno. Nakon kino distribucije, planiramo plasman filma na vodeće streaming platforme. Trenutno smo u pregovorima s Netflixom i HBO-om i nadamo se da ćemo do početka distribucije imati finalizirane ugovore", istakao je Ivor Šiber.

Koproducenti filma su produkcijska kuća December iz Slovenije i Living Pictures iz Srbije što filmu daje međunarodni karakter. Film "Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću" donosi emotivan prikaz jednog nevjerovatnog života, a publika u Bosni i Hercegovini će od novembra imati priliku pogledati ovu filmsku priču u domaćim kinima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije