Počeo festival umjetnosti "Vienna Art Week 2016"

Radiosarajevo.ba
Počeo festival umjetnosti "Vienna Art Week 2016"
"Vienna Art Week" predstavlja već 12. put zaredom idealnu priliku da se udruže najznačajniji muzeji i galerije, te nezavisni i alternativni prostori za izlaganje grada Beča.

Ovogodišnji festival umjetnosti nudi sa 90 programskih partnera preko 200 manifestacija i okuplja od 14. do 20. novembra kako ljubitelje umjetnosti tako i stručnjake iz ove oblasti.

Moto ovogodišnjeg festivala glasi "Seeking Beauty" i predstavlja potragu za konceptima i pojmovima ljepote. Nauka i filozofija vijekovima tragaju za odgovorima na pitanja šta je ljepota i koju ulogu ona ima u umjetnosti. O svom ličnom i umjetničkom pristupu ovogodišnjoj temi festivala u okviru predstavljanja programa u aukcijskoj kući "Dorotheum" govorile su poznata francuska Body-Art- i Performance-umjetnica ORLAN, te umjetnica i filozofkinja Elisabeth von Samsanow, koja predaje na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beču.

Iz programa izdvajamo višesatni performativni maratonski intervju koji je jučer izveden u Muzeju primjenjene umjetnosti (MAK) uz prisustvo internacionalnih renomiranih stručnjaka i umjetnika, "Open Studio Day", na kojem će u subotu, 19. novembra, 70 umjetnika otvoriti svoja studija i dopustiti pogled iza kulisa umjetničke produkcije, te "Family Art Day" kao završnica festivala. Cilj ovogodišnjeg festivala je između ostalog jačanje i internacionalizacija austrijske domaće umjetničke scene, a očekuje se preko 30.000 gostiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije