EBU 'progledao kroz prste' Jamali: Ukrajina ostaje pobjednica Eurosonga

Radiosarajevo.ba
EBU 'progledao kroz prste' Jamali: Ukrajina ostaje pobjednica Eurosonga
Anadolija / Jamala
Ishod Eurosonga 2016. ostaje nepromijenjen.

Nakon što je u srijedu plasirana informacija da je Jamala, ukrajinska pobjednica ovog takmičenja ozbiljno prekršila pravila, oglasio se EBU, organizator Takmičenja za pjesmu Eurovizije.

Ovaj detalj bi mogao pomoći da se Jamali ne oduzme titula pobjednice

Hoće li naredni Eurosong biti u Sidneju? Šta kažu eksperti

EBU je u svojoj zvaničnoj izjavi objavio sljeeće:

"Pravilo Takmičenja za pjesmu Eurovizije, član 1.2.1a u kojem se navodi da prijavljene pjesme ne smiju biti komercijalno objavljene prije 1. septembra, postoji kako bi se osiguralo da rakmičenje svake godine predstavi nove kompozicije, te da se svaka pjesma može takmičiti pod jednakim uvjetima. 

Svrha ovog pravila je da se ne dozvoli da prethodna široka distribucija bilo kojoj pjesmi da nepravednu prednost.

I ranije se dešavalo da su pjesme bile javno dostupne prije roka, ali ne širokoj publici, pa su dobile dopuštenje da se natječu u Eurosongu. 

U slučaju Jamaline pjesme "1944" EBU-u je upozoren na javnu izvedbu iz maja  2015. godine.

Video malog koncerta tada je bilježio tek nekoliko stotina pregleda prije nego što je nedavno otkriven javnosti 

Na temelju ranije odluke Referentne grupe,  EBU je zaključio da je objavljeni video Jamali i njenoj pjesmi nije omogućio nepravednu prednost".   

Podjsetimo - na internetu se pojavio snimak u kojem se vidi ukrajinska jazz pjevačica Jamala kako izvodi pjesmu kojom je pobijedila na Eurosongu, ali godinu dana prije, u maju 2015. 

Po pravilima Eurosonga, sve pjesme koje se izvode određene godine na takmičenju ne smiju biti komercijalno objavljene niti javno izvedene prije određenog datuma koji se postavlja u pravilniku za tu godinu. to obično bude oko 9 mjeseci prije Finala. Za ovogodišnje takmičenje, prelomni datum bio je 1. septembar 2015.

U međuvremenu, peticija za oduzimanje titule Jamali dobija sve više potpisa, najviše iz Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije