Ovaj detalj bi mogao pomoći da se Jamali ne oduzme titula pobjednice

Radiosarajevo.ba
Ovaj detalj bi mogao pomoći da se Jamali ne oduzme titula pobjednice
Kao bomba je u srijedu popodne odjeknula informacija koju su plasirali ruski fanovi Eurosonga, da je Jamala, ukrajinska pobjednica ovog takmičenja ozbiljno prekršila pravila.

Na internetu se pojavio snimak u kojem se vidi ukrajinska jazz pjevačica Jamala kako izvodi pjesmu kojom je pobijedila na Eurosongu, ali godinu dana prije, u maju 2015. 

Po pravilima Eurosonga, sve pjesme koje se izvode određene godine na takmičenju ne smiju biti komercijalno objavljene niti javno izvedene prije određenog datuma koji se postavlja u pravilniku za tu godinu. to obično bude oko 9 mjeseci prije Finala. Za ovogodišnje takmičenje, prelomni datum bio je 1. septembar 2015.

Ruski mediji objavili su dokaz da je pjesma sa kojom je Jamala pobijedila na Eurosongu izvedena na koncertu koji je održan 18. maja 2015. Snimak je postavljan na YouTube prije godinu dana, 19. maja 2015.  ali je nakon što je tokom jučerašnjeg dana napravio pravu pometnju među fanovima Eurosonga, povučen iz javnog opticaja. 

U međuvremenu, peticija za oduzimanje titule Jamali dobija sve više potpisa, najviše iz Rusije. 

Kako će organizator takmičenja EBU reagirati na ovu situaciju, saznat ćemo u narednim danima. Da li je moguće da Ukrajini bude oduzeta titula?

"Neko mora da prijavi kršenje pravila sa dokazom. Prijavu razmatra Referena grupa EBU, ekspertni komitet koji rukovodi svim aspektima organizacije Takmičenja za Pjesmu Evrovizije i ako se ustanovi kršenje pravila, uslijedile bi sankcije. Kako se nikada u 60 godina postojanja nije dogodilo da pobjednička pjesma Evrovizije bude diskvalifikovana zbog kršenja pravila, ne mogu da pretpostavim ishod jer bi se radilo o ogrommoj sramoti", rekao je za Radiosarajevo.ba Dejan Kukrić, dugogodišnji komentator sa Takmičenja za pjesmu Eurovizije i donedavni član Referentne grupe EBU.

Ipak, postoji jedna mogućnost koja bi, čak i ako je snimak autentičan, mogla pomoći Jamali da zadrži titulu. 

Prema pravilima, naime, dozvoljena je mogućnost da pjesma bude  izvedena i prije roka, ali ne u komercijalne svrhe, odnosno  distribuirana na internetu u privatne, odnosno, polu-privatne svrhe. U takvim slučajevima odgovorna RTV kuća, u ovom slučaju RTV Ukrajine, dužna je o ovome obavijestiti EBU prilikom prijave pjesme, a referentna grupa EBU utvrditi da li se pjesma može takmičiti na Eurosongu. 

Ukoliko je Jamalina rtv kuća to uradila, onda će ona i dalje moći da se ponosi titulom pobjednice. 

 

Podsjetimo, upravo iz ovih razloga, godine 1999. je titula pobjednika BH Eurosonga oduzeta hariju Varešanoviću za pjesmu 'Starac i more'. Nakon pobjede, naime, stigle su pritužbe i dokazi da je takva pjesma snimljena ranije u Finskoj, gdje je Hari Varešanović jedno vrijeme živio i stvarao. Nakon ovoga, odlučeno je da te godine BiH predstavlja drugoplasirani, a to je bio Dino Merlin.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije