Dvanaest dana filmskog maratona: Počeo 72. festival u Kanu

Radiosarajevo.ba
Dvanaest dana filmskog maratona: Počeo 72. festival u Kanu
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Počeo film festival u Cannesu

Slavni filmski festival u Cannesu zvanično je počeo večeras.

  1. po redu smotru otvorili su glumci Javier Bardem i Charlotte Gainsbourg.

Filmski maraton će trajati 12 dana, a otvorit će ga film Jima Jarmuscha "The Dead Don't Die", a glavne uloge tumače Selena Gomez, Bill Murray, Adam Drajver Driver i drugi.

Također, jedan od onih filmova koji se isčekuje jeste i djelo Quentina Tarantina, "Bilo jednom u Holivudu", a glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio i Brad Pitt.

Španski režiser Pedro Almodovar, kojemu je ovo peti pokušaj, takmiči se se za Zlatnu palmu filmom "Dolor y Gloria".

Ove godine i Bosna i Hercegovina ima svoje predstavnike na ovom prestižnom filmskom festivalu. Film francuske rediteljice „Heroji ne umiru“ Aude Lee Rapin bit će prikazan u “Semaine de la Critique” programu ovogodišnjeg festivala. Nastao je u koprodukciji Francuske, Belgije i Bosne i Hercegovine.

Film „Ice on Fire“, za koji režiju potpisuje Leila Conners, a direktor fotografije je Harun Mehmedinović i bit će prikazan u okviru specijalne projekcije.

Također, film Ene Sendijarević „Take me Somewhere Nice“, koji je premijerno prikazan na Roterdam Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu Tigar, bit će prikazan u ACID programu Filmskog festivala u Kanu.

Pobjednika će odabrati deveteročlani žiri na čelu kojeg je meksički režiser Alejandro González Inaritu, a ko će trijumfirati saznat ćemo 25. maja, kada će i zvanično biti završen jedan od najslavnijih filmskih festivala.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije