Dubioza: Naš robot spada u red Ostalih, apeliramo ambasadama da mu daju državljanstvo

Radiosarajevo.ba
Dubioza: Naš robot spada u red Ostalih, apeliramo ambasadama da mu daju državljanstvo
Screenshot / Dubioza Kolektiv i Robby Megabyte

Dubioza kolektiv nedavno je postala prvi regionalni bend koji je u svojem singlu ugostio robota. Pjesmu Take My Job Away otpjevali su u duetu s Robbyjem Megabyteom.

Nije to bio marketinški trik, a nipošto ni izolirana suradnja; dapače, robot je dizajniran primarno s naumom da postane punopravni član benda, piše Jutarnji list. Tako će se ubuduće Dubioza, bend poznat po zaraznim ritmovima, pri produkciji, nastupima i na turnejama uz svoj trud i talent oslanjati i na umjetnu inteligenciju.

Dubiozin novi spot: Roboti će zauzeti naša radna mjesta i preoteti naše žene

Iz Dubioze kažu da su robota napravili "uz pomoć dva posljednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali u Njemačku", no istina je da je njihovog Robbyja izradilo osam studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, okupljenih oko Kluba ugradbenih sistema.

"Klub imamo od 2016. i u njemu smo uvijek radili na raznim projektima. Jednog nas je dana pozvao dekan i rekao da Dubioza kolektiv želi da im izradimo robota. Na početku nam je sve bilo strano, no kad smo sjeli na dogovor s članovima benda, vrlo smo brzo shvatili što oni žele i krenuli na posao", priča Almir Bešić, koji je uz još sedam svojih kolega - Aminom Tihak, Aldinom Bundavicom, Adnanom Arnautovićem, Abdulahom Jamakom, Nerminom Čovićem, Mugdimom Đulimanom i Edinom Omerovićem - radio na projektu.

Objasnili su kako robot funkcioniše.

"Među ostalim robotovim mogućnostima je i pomicanje usta, koje je usklađeno sa zvukom, pa izgleda kao da pjeva. Zvuk dolazi iz zvučnika povezanog s kompjuterom i programom koji generira zvuk. Vrlo jednostavnim premještanjem tog zvučnika u robotova usta mogli bismo postići to da dobijemo iluziju stvarnoga govora", kazao je Almir.

Spot se snimao u aprilu prošle godine, a on i kolege su bili prisutni na setu kako bi sve prošlo po planu.

"Odličan je osjećaj vidjeti plodove svojega rada. Bili smo fascinirani produkcijom, time kako robot izgleda u spotu. Trenutno je on kod nas na remontu. Planiramo ga i dalje razvijati, a već se počeo i osamostaljivati. Dubioza ga planira voditi na turneje. Žele mu napraviti i pasoš, a mi se nadamo da će im ta birokratska borba uspjeti", zaključio je Almir.

A borbu za pasoš za njihovog Robbyja potvrđuju i sami članovi benda u šaljivom tonu.

"Jedna od osnovnih funkcija koje smo mu isprogramirali je putovanje po turnejama" rekao je Brano Jakubović, inače DJ u Dubioza kolektivu, pa nastavlja:

"Na probleme smo naišli kad smo se uhvatili u koštac s legislativom Bosne i Hercegovine, koja ne prepoznaje robote kao individualce, već samo kao tehnološka pomagala. Mi smo stvorili prvog nezavisnog humanoidnog robota koji nije pomagalo. Trenutno tražimo način kako da robotu osiguramo pasoš. Da bi ga dobio, mora imati državljanstvo, a da bi dobio državljanstvo, mora se definirati kojem konstitutivnom narodu pripada. Budući da se robot nije izjasnio ni kao Bošnjak ni kao Srbin, a ni kao Hrvat, ispada da pripada redu 'ostalih' naroda, koji su ionako nedefinirana kategorija u BiH. Ovim putem apeliramo na ambasade svih zemalja na svijetu da nam se jave ako bi možda bili zainteresirani da daju državljanstvo Robby Megabyteu. Zbog svih problema s administracijom BiH, robot Robbye Megabyte je najavio osnivanje Robotske Demokratske Stranke", istakao je Jakubović.

Ostatak teksta Jutarnjeg lista možete čitati ovdje.

Podsjetimo, atraktivni spot za pjesmu Take my Job Away, Dubioza je objavila krajem prošlog mjeseca. Glavnu ulogu u spotu ima robot Robby Megabyte.

Spot je priča o robotima koji preuzimajuu nesamo iscrpljujuće "od devet to pet" poslove koje smo mi, ljudska bića, primorani obavljati, već nam preotimaju i područje zabave i slobodnog vremena u kojem bismo trebalo zasluženo uživati.

Kako to izgleda kada roboti preuzmu vlast nad ljudima do sada smo imali priliku gledati u brojnim SF filmovima, a sada su svoju verziju priče izbacili Dubioza Kolektiv i Agencija Fabrika koja potpisuje produkciju videa.

Kao i najbolje Dubiozine spotove do sada, i ovaj je režirao Salem Kapić Kantardžić, a montirao Antonio Ilić. Direktor fotografije je Almir Đikoli, a scenarij potpisuju Brano Jakubović Vedran Mujagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije