Dubiozin novi spot: Roboti će zauzeti naša radna mjesta i preoteti naše žene

Radiosarajevo.ba
Dubiozin novi spot: Roboti će zauzeti naša radna mjesta i preoteti naše žene
Screenshot / Dubioza Kolektiv i Robby Megabyte

Dubioza Kolektiv upravo je objavila svoj novi, atraktivni spot, u kojem predstavlja i neobičnog saradnika.  Robby Megabyte je ime robota koji igra glavnu ulogu u spotu Take my Job Away. 

Umjetna inteligencija više ne spada u domen naučne fantastike, već je postala  dio svakodnevice do te mjere da robota možete naručiti putem online kupovine. Ovako počinje Dubiozin video s realnim scenarijem u kojem roboti preuzimaju ne samo  iscrpljujuće "od devet do pet" poslove koje smo mi, ljudska bića, primorani obavljati, već nam preotimaju i područje  zabave i slobodnog vremena u kojem bismo trebali zasluženo uživati.

Kako to izgleda kada roboti preuzmu vlast nad ljudima do sada smo imali priliku gledati u brojnim SF filmovima, a sada su svoju verziju priče izbacili Dubioza Kolektiv i Agencija Fabrika koja potpisuje produkciju videa

Kao i najbolje Dubiozine spotove do sada, i ovaj je režirao Salem Kapić-Kantardžić, a montirao Antonio Ilić. Direktor fotografije je Almir Đikoli, a scenarij potpisuju Brano Jakubović, Vedran Mujagić

Zanimljivo je istaknuti da je glavni glumac u spotu, robot Robby, stigao iz Francuske, a za njegovo programiranje bili su zaduženi stručnjaci s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu . 

“Zbog hroničnog nedostatka estradnih umjetnika izazvanog masovnim odljevom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Europe, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rješenja iz oblasti robotike i vještačke, umjetničke inteligencije kreirali smo robota pomoću kojeg ćemo pokušati nadomjestiti nedostajuću estradnu radnu snagu.  

Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radimo na novim pjesmama sa Robby Megabyte-om, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva posljednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby posjeduje sve potrebne EU certifikate, te je prošao rigorozne sigurnosne provjere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Vijeća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažiramo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamijenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svjetskog lidera u oblasti estradne robotike“, prokomentirali su članovi benda.  

Novi album #fakenews uz besplatan download

Ova pjesma najavljuje deveti studijski album Dubioza kolektiva koji nosi naslov #fakenews.  Pjesme na albumu na engleskom, španskom i francuskom jeziku su zbog skromnog poznavanja stranih jezika uglavnom napisane uz pomoć Google Translate prevoditelja, saopćeno je iz benda. 

Na albumu gostuju značajni internacionalni umjetnici, među kojima su Manu Chao, Earl Sixteen iz kultnog britanskog benda Dreadzone, Tome Feterman-iz francuskog Soviet Suprem-a, te meksički bend Los de Abajo

Kako je saopćeno iz Dubioze, album je od danas dostupan na svim digitalnim platformama te kao CD izdanje, a izdavač je Menart. Album kao što je bio slučaj i sa prethodnim albumima Dubioza kolektiv možete besplatno download-ovati na web stranici www.dubioza.org

My name is Robby Megabyte
I will make your future very bright
I am just machine, it doesn’t matter
I can make your system much much better

I am electro mechanical humanoid
Fuck OSX, fuck Android Yeah,
future you can’t avoid
You will be happily unemployed

I am flash and blood Homo-sapiens human
Just average over-consumer
I cannot make this system better
‘cause stupid is the new clever

Your artificial intelligence
Will play the beat for me to dance
There is only one salvation
Never-ending vacation

You have to do nothing at all
Every little thing is under machine control

Please machine, make my day
Please machine hear me pray
Please machine obey
And take my job away!

Your worries are completely outdated
Everything is totally automated
Switch off, lean back in your seat
You are entirely obsolete

No daily grind from nine to five
It’s so good to be alive
Machines will do all the work
Fuck this shit let’s go berserk

Dubioza Kolektiv feat. Robby Megabyte - Take my Job Away

 • Video Production: Fabrika, Sarajevo
 • Director: Salem Kapić-Kantardžić
 • Director of photography: Almir Đikoli
 • Editing: Antonio Ilić
 • Story: Brano Jakubović, Vedran Mujagić
 • Set design: Jana Stijepić
 • Costume design: Lejla Ramić
 • Make-up: Naida Đekić
 • Graphic Design: Vedran Mujagić
 • Robby Megabyte based on InMoov designed by Gaël Langevin (http://inmoov.fr)
 • Robot made at ETF, Sarajevo

Cast: Zoran Ćatić, Tamara Hristov, Bojana Tasov-Gavrilović, Irina Tintor, Mersad Memić, Vildana Halilović, Anja Čurković, Naida Avdić i Ana Cvijetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije