Na programu Al Jazeere večeras gledajte neispričanu priču o francuskom pokretu 'Sarajevo'

1
Radiosarajevo.ba
Na programu Al Jazeere večeras gledajte neispričanu priču o francuskom pokretu 'Sarajevo'
Foto: Printscreen / Youtube / Isječak iz filma

Dokumentarni film "Posljednji pokret francuskog intelektualca" Zehre Sikias u koprodukciji Al Jazeere Balkans, koji prikazuje neispričanu priču o pokretu francuskih intelektualaca "Sarajevo" bit će prikazan u programu ove tv-kuće večeras u 19.05 sati sa repriza u 23.05, kao i na online platformama.

Nakon zatvorene projekcije na prošlogodišnjem AJB DOC Film Festivalu, ovaj dokumentarac u TV-formatu bit će dostupan široj publici i online, uz određena geografska ograničenja.

Tokom opsade, ideja "sarajevskog otpora" inspiriše posljednju univerzalnu političku borbu francuske inteligencije protiv širenja ultradesničarskih i nacionalističkih ideja u Evropi. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata Evropa se ponovno suočava s etničkim čišćenjem, logorima, bombardovanjem gradova i masovnim ubistvima tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Ovaj bh. grad je najpovoljniji u Europi za 'digitalne nomade'

Ovaj bh. grad je najpovoljniji u Europi za 'digitalne nomade'

Opkoljeno Sarajevo, kao simbol bosanske "nikad više" prestaje vrijediti i da nacionalizam opet kuca na vrata Evrope. Kroz prizmu francuskog pokreta za Sarajevo, dokumentarac prati intenzivnu četverogodišnju političku borbu protiv kontroverzne pasivne pozicije zapadnih vlada, posebno Francuske, koje odbijaju djelovati protiv srpske agresije.

Priča nas vraća u ključne historijske događaje koji su obilježili kraj 20. stoljeća, kao što je osnivanje Evropske unije u Maastrichtu sa ciljem očuvanja mira u Evropi, upravo u trenutku kada se Balkan suočava s ratom i najradikalnijim ekstremističkim ideologijama.

Iako pod opsadom, Sarajevo se uzdiže kao usamljeni otok koji nastavlja vjerovati i braniti republikanske ideale zajedništva. Kroz prizmu eminentnih francuskih filozofa, pisaca i umjetnika, film daje detaljan uvid u ideje i zaostavštinu ideala "sarajevskog otpora" istražujući, trideset godina kasnije, na koji način su oni bili od presudnog utjecaja na budućnost Evrope.

Rat u Ukrajini i ogroman val populizma i desničarskih ideja koji se širi Evropom, daju novu perspektivu sarajevskog otpora ističući mnoge paradokse, simbole i nenaučene lekcije iz zaboravljene bosanske tragedije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije