Dodjela španskih filmskih nagrada u znaku borbe za spolnu ravnopravnost

Anadolija
Dodjela španskih filmskih nagrada u znaku borbe za spolnu ravnopravnost
Najprestižnije nacionalne filmske nagrade Goya dodijeljene su sinoć na ceremoniji u Madridu, a filmovi “Handia“ i “Libreria“ osvojili su najveći broj priznanja.

Nagrade španske Akademije filmske umjetnosti španski je pandam američkom Oscaru, a nagrađeni dobijaju brončanu bistu Francsca Goye.

Sinoć je održana 32. dodjela nagrada Goya, a crvenim tepihom prošetala su se poznata imena filmske industrije, među kojima su bili Penelope Cruz, Javier Bardem, Emily Mortimer i Bill Nighy.

Ceremoniju su obilježile i osude seksualnih skandala u filmskoj industriji, kao i nejednak položaj žena u tom sektoru.

Počasna nagrada Goya dodijeljena je slavnoj španskoj glumici Marisi Paredes (72).

Najviše, ukupno deset, nagrada dobio je film Handia koji govori o životu Miguela Joaqina Eleizegui Arteage. Scenario, muzika, specijalni efekti i montaža su neki od nagrađenih segmenata filma.

Nagradu za najbolji film godine i režiju dobio je film Libreria koji je nastao po istoimenom romanu Penelope Fitzgerald. Režiju filma potpisuje Isabel Coixet.

Javier Gutierrez je dobitnik nagrade za najboju mušku ulogu za film El autor, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Nathaliji Poza za film No se decir adios.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije