Darth Vader: Jamer Earl Jones više neće davati glas slavnom negativcu - evo "ko" će ga zamijeniti

0
Radiosarajevo.ba
Darth Vader: Jamer Earl Jones više neće davati glas slavnom negativcu - evo "ko" će ga zamijeniti
Foto: ew.com / James Earl Jones više neće davati glas Darthu Vaderu

Jamel Earl Jones, glumac koji je pozajmio glas čuvenom negativcu Darthu Vaderu u serijalu Ratovi zvijezda (Star Wars), "okačit će crni šljem o klin".

"Jones je ranije zamolio da se lik kojem daje glas pojavljuje manje", rekao je Mathew Wood, supervizor tona u serijalu u intervjuu za američki magazin Vanity Fair.

Jones je potom dao dozvolu Disneyu i Lucas filmu da, uz pomoć vještačke inteligencije i snimaka, rekreiraju njegov glas, te će sada Vaderov glas davati, tj. 'stvarati' AI.

Projekt je, još ranije, dobila ukrajinska kompanija Respeecher koja je njegov glas već remasterizovala iz originalnog filma za seriju Obi-Wan Kenobi u produkciji Disney+, koja je imala premijeru 27. maja ove godine.

Sjedište kompanije je u Kijevu, a na njihov rad uvelike je utjecala ruska invazija na Ukrajinu i napadi na glavni grad, koji su počeli 24. februara. Respeecher je tog dana uspio poslati audio datoteke za Vaderovu ulogu u Obi-Wan Kenobiju, objavio je Vanity Fair. Iako je Wood, imajući na umu sigurnost programera, počeo povlačiti zahtjeve za rad, odgovor iz Kijeva je bio: "Radimo, radimo usprkos ovoj nevolji, ustrajmo!"

Glumac je pomogao savjetima za glas Vadera, a Wood ga je opisao kao "dobroćudnog kuma".

Jonesova porodica je rekla Woodo kako su zadovoljni konačnom verzijom ukrajinske kompanije Respeecher za kloniranje glasa.

Čuveni citati Dartha Vadera
"Ne, ja sam tvoj otac."
"Mislim da je tvoj nedostatak nade uznemirujući."
"Kada sam te napustio, bio sam samo učenik. Sada sam ja majstor."
"Ti ne poznaješ moć tamne strane! Moram da poslušam mog gospodara."
„Sila je jaka kod njega."

Kompanija Respeecher je sarađivala s Lucas filmom i za seriju The Book of Boba Fett, također iz Star Wars univerzuma.

Tada su imali zadatak da rekreiraju glas mladog Luka Skywalkera.

James Earl Jones je dao glas Darthu Vaderu u prvom filmu Ratova zvijezda iz 1977 (Nova nada, op.a.), kao i u nastavcima Imperija uzvraća udarac i Povratak Džedaja.

Od tada se pojavio glasom i u filmu Rogue One: A Star Wars Story, kao i u Usponu Skywalkera.

Iako se u svakom filmu pojavljivao drugi glumac u kostimu ovog negativca, a jedan od njih je bio i nedavno preminuli Dave Prowse, James Earl Jones je uvijek davao prepoznatljiv duboki glas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije