Danas bi bio rođendan Dini Dvorniku: Udri jače manijače, tamo gdje si

Radiosarajevo.ba
Danas bi bio rođendan Dini Dvorniku: Udri jače manijače, tamo gdje si
Arhiv / Dino Dvornik
Legendarni Dino Dvornik danas bi proslavio 52. rođendan.

 Rođendan svog oca svake godine na društvenim mrežama obilježi Ella Dvornik.

 

"Soooooo danas je jedan poseban rođendan jednoj posebnoj osobi :) Ovo mi je uglavnom bio najdraži dan u godini posto bi se cijela obitelj skupila u Sutivanu i onda bi partijali Dvornik style. Sve generacije naše obitelji su se otkačile i slavile tatin rođendan. Pa eto nadam se da gdje god se nalazite da ćete popiti jednu čašu ili zapaliti nešto u čast ovom posebnom danu, koji je mnogima promijenio živote. Njegova glazba je mnoge veselila na vjenčanjima, rođendanima i noćima uoči izlaska i danas ne bi trebalo biti ništa drugačije onima koji su je voljeli. Pa želim čestitati svima rođendan jer je danas rođendan svima koji su "junaci plaže" , "manijaci" , "slonovi", "žigolo" "stvoreni za to", "hipnotizirani "i koji vole ustati ujutro u "petom elementu" i reći "je*e me se!". Dobru zabavu vam želi Ella e", napisala je danas na Facebooku.

 

"Danas bi imao 52 godine i vjerujem da bi rasturao na koncertima! Dino, tvoja je glazba bezvremenska baš kao ti. Nedostaješ svima, iza tebe je ostala jedna nepopunjena rupa u hrvatskoj glazbi ali i šire. Volimo te i svaki dan si u našim mislima. Udri jače manijače tamo gdje si", napisala je na Dinovoj stranici na Facebooku Danijela Dvornik.

 

U septembru će biti osam godina otkad je preminuo Dino. Neprežaljeni majstor ritma i supertalentirani muzičar velike karizme preminuo je u Zagrebu u 45. godini života i ostavio svoje obožavatelje, ali i kolege u šoku i nevjerici.

 

Miljenko Dino Dvornik 20. kolovoza 1964. rođen je Splitu kao drugo dijete poznatog glumca Borisa Dvornika i majke Diane Tomić. Dvornik je od malih nogu bio pod svjetlima reflektora. Sin slavnog oca Borisa pojavio se u "Našem malom mistu" kao devetogodišnjak, a poslije je uslijedilo još nekoliko uloga. Ipak, kako je odrastao, Dvornik se okretao muzici. Kao svoje uzore navodio je Jamesa Browna i Stevieja Wondera. 1989. godine vjenčao se sa svojom voljenom Danijelom, kojoj je posvetio pjesmu Ljubav se zove imenom tvojim, a iste godine objavio album "Dino Dvornik".

 

 

Nakon "Kreativnog nereda" Balkan je upoznao pravi funk, a Dinu vinuo u zvijezde. "Priroda i društvo" i "Enfant Terrible" potvrdili su njegov uzlet na sam vrh, a u međuvremenu je nastao i album za kojeg će mnogi reći da je najbolji zapis uživo kojeg je hrvatska muzika ikad imala - "Live in Munchen" Dino je u glavnom gradu Bavarske odsvirao sa Songkillersima i definitivno ušao u povijest.

 

Uslijedili su albumi "The Best of: Vidi ove pisme", "Big Mamma", "2002 godine u Splitu", "Svicky" te posljednji, "Pandorina kutija". U svojoj plodnoj karijeri postao je autor neslužbene himne grada Splita "Ništa kontra Splita".

 

 

 

Omiljen u Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica, Dino je bio obožavan na cijelom Balkanu, piše Index.hr.

 

Dino je u oktobru 2008., nakon šest godina glazbene pauze, trebao objaviti novi album, a neki su mu predviđali veliki povratak na scenu. Album je postao hit, ali Dino to nije doživio.

 

Umro je u svom stanu u Zagrebu, a toksikološki nalaz pokazao je da je umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Kremiran je dva dana kasnije, a ceremonija je ostala vjerna njegovom stilu. Puštala se njegova glazba i glazba koju je volio. U Splitu je organiziran ispraćaj na Peristilu gdje je nekoliko tisuća ljudi odalo počast legendi Splita i Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije