Coldplay najavio eco-friendly turneju: Za svaku ulaznicu zasadit će drvo

0
Radiosarajevo.ba
Coldplay najavio eco-friendly turneju: Za svaku ulaznicu zasadit će drvo
Foto: EPA-EFE / Coldplay bend (arhiva)

Na predstojećoj turneji benda Coldplay koja je upravo najavljena, posjetitelji će moći svojom energijom osvjetljavati podijum. To će biti moguće zahvaljujući plesnom podiju koji će kinetičku energiju pretvarati u električnu. 

Frontman benda Chris Martin rekao je za BBC da će publika biti zamoljena doslovno da skače u ritmu, kako bi se napravilo što više energije.

To je dio plana od 12 tačaka koji je Coldplay postavio u cilju smanjenja karbonskog traga, dvije godine nakon što se bend obavezao da neće ići na turneju dok to ne učine na održiviji način. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Turneja će započeti u martu 2022. na Costa Rici, a završiti u avgustu u Glasgowu. Već sada se zna da će ostaviti 50% manji karbonski trag u odnosu na prethodnu turneju 2016-17 kada je Coldplay svirao pred 5,4 miliona ljudi, zaradivši više od 500 miliona dolara.

Martin je najavio i da će bend posaditi drvo za svaku prodatu kartu. 

Svjesni su da će i dalje biti reakcija na neke od aktivnosti, poput transporta privatnim avionima. 

"Dajemo sve od sebe, ali nismo postigli savršeno. Apsolutno. Ljudi koji reaguju za takve stvari, za letenje, u pravu su. Tako da nemamo nikakvih argumenata protiv toga". Bend je najavio da će koristiti avionski transport samo u slučajevima gdje je to nužno.

Coldplay bend (arhiva) - undefined

Foto: EPA-EFE: Coldplay bend (arhiva)

Priznao je da je uvijek bilo pitanje "zašto uopće turneja?", Rekavši: "I tu se zapravo nemamo nekog odgovora osim zato što bismo to zaista željeli. Mogli bismo ostati kod kuće i to bi moglo biti bolje. Ali želimo ići na turneju i želimo upoznati ljude i povezati se s ljudima - stoga pokušavamo to učiniti na što čistiji način."

Osim pošumljavanja i kinetičkog plesnog podija, bend je najavio i druge održive inovacije na turneji. Na primjer, gdjegod to bude moguće koristit će baterije koje se napajaju energijom iz održivih izvora kao što su vjetar ili sunce. Koristit će gorivo iz recikliranog jestivog ulja iz lokalnih restorana.

Bina i ostali scenski elementi bit će izgrađeni od materijala koji se mogu reciklirati. Organizatori na lokacijama bit će zamoljeni da koriste održiva rješenja u cilju smanjenja zagađenja, potrošnje vode i sl. 

Korisnicima će na raspolaganju biti aplikacija za organizovanje putovanja do lokacije koncerta na način da se potroši što manje energije, a ako budu koristili održive načine dobijat će bonove za popust. 

Svaka čast, Coldplay! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije