Catharsis: Damir Arslanagić objavljuje prvi samostalni album filmske muzike

1
Radiosarajevo.ba
Catharsis: Damir Arslanagić objavljuje prvi samostalni album filmske muzike
Foto: Privatni album / Damir Arslanagić izdaje album Catharsis

U narednu srijedu, 26. juna, istaknuti bosanskohercegovački umjetnik Damir Arslanagić predstavit će svoj prvi samostalni album filmske muzike Catharsis (Katarza).

Album je nastao tokom desetogodišnjeg studioznog rada i ilustrira miješanje ličnog osjećaja s historijskim činjenicama. Zbog toga album i otvara kompozicija Scream (Krik) koja iskazuje svu tegobu, ranjivost i bespomoćnost historijskog trenutka 1992. godine.

Nakon Krika, slijedi Bijeg (Flight). To je upečatljiv muzički prikaz bijega iz totalnog beznađa vanjskog svijeta u unutrašnji svijet emocija i vlastite vizije u kojoj je snaga umjetnosti spas. D-Day (Dan D) je naredna kompozicija koja metaforički presjeca stanje očaja i apatije gdje dominira umjetnikov alter ego koji ga tjera da se odlučno umjetnišću suprostavi zlu.

Pogledajte kako izgledaju nova vozila sarajevske policije: Golf 8 uskoro na gradskim cestama

Pogledajte kako izgledaju nova vozila sarajevske policije: Golf 8 uskoro na gradskim cestama

Katarza se u konačnici potvrđuje kompozicijom Mother (Majka) koja ljubavlju beznađe vraća u život. Autorov povratak u stvarnost, potvrdio je verzijom naslovljenom Mother Mantra (Mantra za majku). To je kompozicija koja oslikava autorov simbolički povratak u postojanje kroz novo rođenje, u nukleus embriona novog živora i novog početka.

Naposlijetku, muzičko-metaforičko putovanje kroz labirint duše i podsvjesnog, autor završava kompozicijom Holiday (Praznik) koja dočarava radost i slavlje.

Damir Arslanagić izdaje album Catharsis
Foto: Privatni album: Damir Arslanagić izdaje album Catharsis

Album završava kompozicijom Mussel (Dagnja), muzičkom vinjetom jonačnog smiraja duše na morskom hridu. Na taj način, cjelokupno muzičko-emotivno putovanje, završava optimizmom i sretnim završetkom geneze pročošćenja/katarze.

Album je sniman u Muzičkom centru "Pavaroti" u Mostaru, te studijima "Amadeus" i "Ars La", u Sarajevu. Tonska obrada albuma je urađena u čuvenom "Abbey Road Studios" iz Londona, a potpisuju je dobitnik Emmy nagrade za montažu zvuka, nosanskohercegovački dizajner zvuka Samir Fočo i mastering inžinjer Simon Gibson.

Biografija Damira Arslanagića

Inače, Damir Arslanagić (62) je profesor muzikologije, muzičar, klavirista, kompozitor, tekstopisac i muzički producent iz Sarajeva.

Nakon završene prestižne sarajevske Muzičke akademije u Sarajevu 1981. godine, postao je članom mnogih muzičkih grupa čuvene pop-rock scene, koja je u to vrijeme bila bosansko-hercegovački brend. To su Merlin, Gino banana, Konvoj i Rezonansa. Također,  komponovao je za grupe Crvena jabuka, Hari Mata Hari, te za vokalne soliste poput Zdravka Čolića, Massima Savića, Enesa Begovića, Halida Bešlića, Tifu, Željka Samardžića i mnoge druge. U međuvremenu komponuje i filmsku muziku.

Catharsis je njegov prvi samostalni album. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije