Brano Jakubović: COVID-19 me podsjetio na buraniju

0
Radiosarajevo.ba
Brano Jakubović: COVID-19 me podsjetio na buraniju
Printscreeen / Billy Gould i Dubioza LIVE

Brano Jakubović je producent, DJ, i multi-instrumentalista u Dubiozi Kolektiv. Iz njegovog studija u kojem je nastala i Miss Zabrđe, izlaze pjesme Dubioze.
Bend koji je znao imati i po nevjerovatnih 200 koncerata godišnje naravno ne može sjediti "nako". Kada je krenuo lockdown i policijski sat, osmislili su Quarantine show, sedmični internet koncert emitovan putem vlastitog Youtube kanala. I bio je to potpuni hit - u nedostatku kulturnih i zabavnih sadržaja i u trenutku kad se život preselio online, svi su gledali Dubiozu.
O Quarantine show-u pisao je čak i američki The New York Times.

Nakon što su mjere olabavile početkom ljeta, tako je Quarantine show otišao, s namjerom da se nikad ne vrati. Međutim, uslijedila je i druga sezona - Quarantine show drugog talasa...

RSA: Da li ste vjerovali u mogućnost druge sezone? Jeste li bili optimisti da će korona do sada biti pod kontrolom ako ništa?

Brano: Druga sezona Quarantine show-a došla je potpuno neplanirano i spontano baš kao i prva. Jednostavno vremena su takva da nit' se nešto može planirat', nit' se može pretjerano gledat' u budućnost, već jednostavno živimo dan za dan pa kako šta naleti.

RSA: Vidimo neke novine u drugoj sezoni, možeš li nam ih predstaviti?

Neke od novina u drugoj sezoni su moja omiljena rubrika Alter Lego, zato što s djecom već godinama slažem te kockice i nikad to nisam smatrao nekom investicijom ali evo ispalo je da se kockice mogu iskoristiti i za profesionalne pokušaje. Radimo u "stop motion" tehnici što je meni bila velika želja još kad sam bio omladinac da se time bavim, pa sada kada imamo dovoljno, tj. previše vremena odlučili smo da se malo igramo kockicama i da se igramo sa stop motionom. Još jedna rubrika se zove Fake news 2020, u kojoj biramo najidiotskiju lažnu vijest ove godine. Autor najgore lažne vijesti će dobiti nagradu Srebrni respirator koju će dodijeliti Fadil Novalić.

Planirali su raditi 10 epizoda, što je skoro do Nove Godine, no Brano kaže da bi odmah prestali raditi Quarantine show ako bi virus kojim slučajem odlučio da napusti našu planetu...

RSA: Učlanili ste se u Robotsku demokratsku partiju. Šta je to u ljudskom biću što ga tjera autodestrukciji s obzirom da znamo da će nas roboti sve zamjeniti? Zašto uporno glasamo za sopstvenu propast?

Brano: Učlanili smo se iz jednostavnog razloga jer budućnost koja dolazi sigurno nam govori da ćemo morat nać' mjesta za mašine i robote jer će oni uveliko popunjavat' naš zajednički životni prostor, tako da su ovo pionirski koraci ka pomirenju čovjeka i mašine. U isto vrijeme smo kandidovali naše kandidate na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, a imamo i američkog predsjedničkog kandidata, tako da smo malo u frci jer radimo dvije kampanje paralelno.

RSA: U prošlosedmičnoj epizodi sa Billy Gouldom kao gostom odsvirali ste Stayin' alive od Bee Gees... Otkud basista čuvenih Faith No More u emisiji?

Brano: Billy Gould, je naš dugogodišnji jaran i iz nekog bizarnog razloga voli Balkan i često dolazi ovamo. Startao je i neki biznis sa uvozom i distribucijim rakije po Americi. Njegova rakija se zove "Yebiga", odmah nam je poslao testne pakete, tako da smo učestvovali u testiranju proizvoda i toplo ga preporučam. Mislim da se proizvodi u Bugarskoj ili Srbiji, nisam siguran.

RSA: Za kraj januara naredne godine na vašoj oficijelnoj stranici najavili ste nastupe u Austriji, pa onda i Njemačkoj. Kakva je realna šansa da se on i dese?

Brano: Kada su u pitanju koncerti, festivali i nastupi benda, mi smo osmislili jednu posebnu strategiju koja je vezana za COVID-19 vrijeme. Jedino što smo mogli učiniti u povodu održavanja koncerata jeste da vjerujemo, zato smo i u stranci pokrenuli inicijativu za registraciju nove religije koja se zove Crkva boljeg sutra. Jer svaka uspješna stranka kakva jest Robotska demokratska partija, je čvrsto vezana za religiju i ta kombinacija je do sad jako dobro funkcionisala u praksi, pa smo i mi odlučili da tako nastavimo.

Brano kaže da im online viđanja nisu ništa strano, barem kada je u pitanju Dubioza Kolektiv...

Brano: Već nekih 5-6 godina unazad tako funcionišemo s obzirom na raštrkanost članova benda po raznim krajevima, skoro pa smo se i navikli i svejedno nam je da li se vidimo uživo ili preko Zooma, Skypea, i ostalih aplikacija.

RSA: U prošlosedmičnom izdanju Quarantine show-a slušali smo i novu pjesmu Buranija koju ste premijerno odsvirali...

Brano: Novu pjesmu Buranija napisao sam iz čiste traume iz djetinjstva, jer je buranija pored kuhanog kupusa - kalje, dijelila prvo mjesto najomraženijih jela. Sav ovaj užas oko COVID-19 me podsjetio na tu traumu iz djetinjstva kad sam morao na silu da gutam buraniju. Otprilike iste misli, ista vrsta depresije mi je prolazila kroz glavu kao što se dešava zadnjih 8 mjeseci trajanja pandemije.


Novo izdanje Quarantine show-a Dubioza Kolektiva možete gledati svakog ponedjeljka u 20:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije