Bojan Vasković, frontmen Lexingtona za Radiosarajevo.ba: 'Sarajevo nikad nije otišlo iz mene'

0
A. Vatreš
Bojan Vasković, frontmen Lexingtona za Radiosarajevo.ba: 'Sarajevo nikad nije otišlo iz mene'
Foto: Facebook / Bojan Boki Vasković

Više od deceniju su najpopularniji pop bend u regionu, a predvodi ih Sarajlija čiji glas je od prvog pojavljivanja osvojio široke narodne mase.

Govorimo o Lexingtonu i njihovom frontmenu Bojanu Vaskoviću, koji se spremaju za izlazak svog petog studijskog albuma i veliku regionalnu turneju.

Muzičko osvježenje

Popularni Boki je za portal Radiosarajevo.ba govorio o novim pjesmama, koncertima, ali i svom rodnom gradu.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Nakon naslovne numere Lavovi, nedavno su izbacili dvije nove pjesme – Svirači i Top priča u duetu s Milošem Radovanovićem, koje su nešto drugačije od njihovog prepoznatljivog 'fazona'.

"Mi se trudimo iz albuma u album da budemo malo inovativniji. Za nijansu drugačiji, ali ne pretjerano. To je u svakom slučaju jedno osvježenje. Reakcije su sjajne, ja sam izuzetno sretan i zadovoljan kako su prihvaćene pjesme, kako se kotiraju i idu na terenu. Vrijeme će pokazati da li smo napravili dobru stvar ili ne, ali ja vjerujem da jesmo", rekao je Vasković za Radiosarajevo.ba.

Kako je otkrio, pjesme će izbacivati postepeno, kako bi svaka bila jednako zastupljena.

"Odlučili smo da sukcesivno objavljujemo album, zapravo dvije po dvije pjesme, u ovom nekom narednom periodu. Primijetili smo da na taj način pjesme dobiju najbolju šansu u smislu da svaka bude jednako zastupljena što se tiče neke šire publike i šireg auditorijuma. Onako kada čovjek objavi odjednom osam do deset pjesama, neke nepravedno budu zapostavljene. Već smo počeli s objavljivanjem pjesama s albuma. Pored ove tri, imamo još pet pjesama, za koje je u toku snimanje spotova i rad na nekim finalnim stvarima. Također, na albumu će se naći i tri bonus pjesme objavljene u proteklih godinu, dvije. Tu je duet s Aleksandrom Prijović Dođi sebi, Dugujem ti sebe i Nisam ja za ljubav".

Nove pjesme premijeru će imati na velikim beogradskim koncertima početkom narednog mjeseca (8. i 9. mart). Već su rasprodali jednu Arenu, što dovoljno govori koliko su zapravo popularni.

"Čini mi se da smo i popularniji nego što smo bili, bez obzira što nismo objavili kompletan album. To mi je nekako posebno drago. U vazduhu se osjeća ta neka dobra energija između nas i publike. Mi smo dva mjeseca prije samog koncerta, bez neke pretjerane reklame, rasprodali taj prvi koncert, a ogromno interesovanje vlada i za ovaj drugi. Karte se zaista prodaju nevjerovatnom brzinom. Mislim da će ubrzo i ta dvorana biti rasprodata".

Za koncerte 'Lexingtona' uvijek vlada veliko interesovanje

Nakon Beograda, u planu je regionalna turneja, a na red će konačno doći i Sarajevo.

"Mi smo 2020. imali koncert u Štark Areni i to je bila zapravo polazna stanica za region. Takav je zapravio bio plan, ali eto desila se ona nesretna korona koja nas je zaustavila. Nakon toga smo odlučili da tamo gdje smo stali te godine nastavimo ove. Sad je definitivno pravo vrijeme za velike koncerte i velike stvari. Sljedeća stanica će najvjerovatnije biti Zagreb ili Sarajevo. Pripreme su u toku, ali o tome ćemo više pričati nakon ovih beogradskih koncerata. Vrlo brzo poslije toga će biti objavljeni datumi i za Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu i Skoplje, te prve velike centre Balkana. Onda će uslijediti i drugi, manji gradovi".

Sretno djetinjstvo

Poslije deset godina provedenih u Sarajevu, gdje je rođen, Vasković je sa svojom porodicom odselio za Beograd, gdje mu je i trenutno prebivalište. Međutim, često se vraća u svoj rodni grad.

"Jesam na neki način otišao iz Sarajeva, ne zauvijek. Zapravo sam samo promijenio mjesto prebivališta. Sarajevo nikada nije otišlo iz mene, niti će otići dok sam živ, jer jednostavno to je ono što nosim u sebi i što će me pratiti kroz čitav život. Kada odem u Ameriku, Kanadu ili bilo gdje u svijetu i pitaju me odakle sam, kažem da sam iz Sarajeva. Tu sam se rodio, tu sam živio deset godina i rado se vraćam. Često sam tamo, tako da nemam ni osjećaj da sam ikada i otišao".

Bojan Boki Vasković i članovi 'Lexingtona' na stageu

Za taj period odrastanja u glavnom gradu BiH vežu ga samo lijepe stvari.

"Mi smo imali to izuzetno sretno i jako lijepo djetinjstvo. Te neke vrijednosti želimo da prenesemo i na našu djecu u ovom današnjem, malo luđem vremenu tehnologije i tehnike. Pionirska dolina, ćevapi na Baščaršiji... To su neke slike koje ja i dan danas nosim u sebi".

Imao je sreću da odraste u vremenu kada je Sarajevo doživjelo muzički vrhunac i iznjedrilo brojne umjetnike. Upravo ti izvođači bili su mu uzori kroz karijeru.

"Tu muziku na kojoj sam odrastao slušam i dan danas. To su one stare grupe, Plavi Orkestar, Crvena Jabuka, zatim Dino Merlin, Zdravko Čolić, Halid Bešlić, Haris Džinović, gomila sevdah pjevača... Ti izvođači su nešto što inače preferiram", dodao je Vasković na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije