Sve što trebate znati o Parazitu - filmu koji je ušao u historiju Oscara

Radiosarajevo.ba
Sve što trebate znati o Parazitu - filmu koji je ušao u historiju Oscara
PrtScr / Scena iz filma

Najveći pobjednik sinoćnje dodjele Oscara nije bio film u kojem možete vidjeti psihopatskog klovna niti trbušnjake Brada Pitta.

Upoznajte Parazita, taj hrabar, prigušen i divljački, uznemirujući društveni južnokorejski triler koji je postao prvi međunarodni dugometražni film, koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio najprestižniji kipić na dodjeli nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i nauke.

Film na korejskom jeziku jedan je od rijetkih koji je osvojio i srca gledatelja, ali i kritičara, što je uspjeh kojem se samo rijetki smiju nadati - npr, na stranici IMDb film ima visoku ocjenu 8.6 (glasalo je više od 200 hiljada ljudi), dok na Rotten Tomatoes ima nenadmašnu 99 posto pozitivnu ocjenu.

Dakle, zašto svi pričaju o filmu Bonga Joona Hoa i zašto ga i vi trebate pogledati?

Parazit je, dakle, uvrnuta, krvava, uzbudljiva vožnja na koju je najbolje, kako se to kaže žargonski, doći "slijep".

"Nemojte čitati ništa o njemu prije", savjetuje glumica Park So-dam, koja glumi kćerku obitelji Kim. "Najbolje je da dođete, ne očekujete ništa i ne znate ništa o filmu."

No, ako vam treba još malo nagovaranja da pogledate ovaj film, ovo je osnova: film je bio zamišljen kao predstava, a priča priču o dvije potpuno različite obitelji. Obitelj Kim su siromašna skupina osebujnih likova, koji žive u natrpanom stanu u suterenu i rade najbizarnije poslove kako bi preživjeli. S druge strane je ništa manje osebujna obitelj Park, koja živi u izobilju i domu koji pokreće mala armija vozača, domaćica i privatnih učitelja.

Karizmatični, neobrazovani mladić Kim Ki-woo na prevaru će ući u obitelj Park, kao učitelj engleskog jezika za tinejdžerku obitelji Park i polako će početi preuzimati njihov dom. Jedna po jedna osoba koja radi za obitelj bit će odstranjena, a njihove poslove će preuzimati članovi porodice Kim - kćerka Ki-jun, majka Chung-sook i otac Ki-taek

Na početku filma smijat ćete se, zatim će vas držati napetost, a onda će film u drugoj polovini zaroniti u haos, nepregledni pregršt iznenađenja i, za kraj, emotivni nokaut.

Parazit nije horor - ili jeste?

Iako jezivi naslov sugerira krvavi horor, ovaj triler koji ima oznaku R (film koji ne bi trebala gledati djeca mlađa od 17 godina) nema mnogo strašnih, krvavih scena...

"Kada film počne, mislite da gledate tipičnu mračnu komediju, što je namjerno urađeno tako da se publika opusti. Negdje na polovini filma dolazimo do naglog skretanja koje vodi do ovih nekontroliranih situacija i publika nema vremena da razmišlja o žanru. Ulete u ludu vožnju i nemaju se vremena do kraja zapitati - pobogu, šta ovo gledamo. Tako da, kad izađu iz kina, jednostavno odustanu od pokušaja da definiraju žanr, a to je upravo ono što sam želio", kazao je redatelj Bong. 

Ponekad i bukvalno, Parazit prikazuje dihotomiju između bogatih i siromašnih. Poruka koju Bong želi poslati ljudima o razlikama i problemima je univerzalna. Ima mnoštvo značenja i metafora, o kojima ćete pričati u narednim danima sa svima koji su ga pogledali. 

Primjerice - breskve, najupečatljiviji sporedni "lik" filma. Nećemo vam otkriti, ali jedna od najupečatljivijih scena jeste ona s breskvama, koje će postati bizarna maskota Parazita - ekipa na Twitteru koristi te emojije kada tvita o filmu. 

Parazit osvojio Oscara za najbolji film: Phoenix najbolji glumac

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije